Waakzaamheidsfase geel: ga spaarzaam om met water

De VMM besliste op vrijdag 29 juni code geel (het waakzaamheidsniveau) in te stellen voor wat betreft de beschikbaarheid van leidingwater in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en een deel van Vlaams-Brabant.

Voor de andere delen van Vlaanderen blijft code groen van kracht.  De meest actuele status voor Vlaanderen is te vinden op https://www.vmm.be/data/leidingwater-beschikbaarheid.  

De waakzaamheidsfase is ingesteld omdat de vraag naar leidingwater het aanbod dreigt te overtreffen. Als de vraag naar leidingwater nog verder toeneemt, is het niet uitgesloten dat er zich bevoorradingsproblemen voordoen. Het is van belang om het leidingwaterverbruik niet verder te laten toenemen, liefst zelfs te laten dalen.

In de waakzaamheidsfase is er nog geen verbod om leidingwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen. Door extra zuinig om te gaan met leidingwater kan dit vermeden worden. Houd je aan deze gouden regels:

  • Verspil geen water
  • Gebruik ook zo weinig mogelijk leidingwater in de tuin en zeker niet om het gazon te besproeien.  Gebruik bij voorkeur de gieter in plaats van de tuinslang
  • Neem een verfrissende douche in plaats van een bad
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater als je nog een voorraadje hebt.
  • Stel je grote waterverbruiken uit (bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten…)