Knijten - Vanaf 17 juni 2019 zijn de werken gestart in het gebied

De zomer staat voor de deur en de knijten zijn opnieuw gespot in de omgeving van Schellebelle (Wichelen). De Vlaamse waterweg nv start maandag met de eerste maatregelen om dit probleem te voorkomen. Bijkomende bressen en een vloedgeul in het gebied moeten het voor de knijtenlarven moeilijk maken om te groeien.  

In het ontpolderde gebied Wijmeers graaft de Vlaamse Waterweg NV  vanaf maandag een bijkomende vloedgeul. Die vloedgeul heeft twee doelen. Enerzijds zorgt ze voor meer ruimte voor de rivier, zodat de kracht van de getijdenwerking in de rivier afneemt. Anderzijds garandeert ze een betere uitstroom van het water in de ontpoldering zelf, waardoor het leefgebied van de knijtenlarven verkleint. De waterdoorstroming spoelt slib en voedingsstoffen weg en gaat zo de ontwikkeling van de larven tegen. 

De werken werden voorbereid in samenwerking met de gemeente Wichelen na de talrijke aanwezigheid van de knijten vorig jaar in het gebied. Met deze werken wordt een eerste stap gezet om hun overlast dit jaar te beperken. De graafwerken zullen enkele weken duren en worden voor het bouwverlof in juli afgewerkt. Deze werken ontvangen medefinanciering vanuit Europa met het Interreg project Immerse.