Potjesmarkt

Jaarlijks, de tweede zondag na Pinksteren  wordt in Schellebelle de aloude “Potjesmarkt” gehouden. Schellebelle is er al jaren wijd en zijd bekend om. Naast de traditionele tentoonstellingen, kaartingen, eetfestijnen, wielerwedstrijden en dansgelegenheden is er nog de traditionele potjesverkoop.

Deze eeuwenoude traditie bouwt verder op de verkoop van potten uit aardewerk die gebruikt werden om voedingswaren in te bewaren. De handelaars meerden aan in Schellebelle om hun waar op het dorpsplein te verkopen. Van heinde en ver kwam men er met de trein naar toe. Dergelijke aarden potten werden steeds minder en minder gebruikt door de opkomst van metalen potten en pannen. De huisraad werd vervangen door kleine sierpotjes welke als speelgoed gebruikt werden door de kinderen.

Sinds enkele jaren zorgde de plaatselijke muziekmaatschappij Eendracht Maakt Macht voor een heropleving van de markt. Zij zorgen voor een beperkt aantal reeksen (van 24 potjes en een haan) die nergens anders verkrijgbaar zijn. Elk jaar verschilt de kleur en weinigen weten waar de potjes gemaakt worden. Dat alles maakt de potjes uniek.

Oorspronkelijk werden de potjes verkocht in ‘t Kot, het oude tolhuisje van Schellebelle. Later verhuisde men naar de pui van het gemeentehuis.

De Potjesmarkt wordt op maandag ook traditioneel afgesloten met een paarden- en veemarkt welke vooral als paardenmarkt een lange, zelfs internationale traditie heeft. Vorig jaar werd speciale aandacht gegeven aan het Belgische trekpaard en aan rijpaarden. Deze ingreep kwam er omdat de voorbije jaren steeds minder vee op markt wordt getoond als gevolg van de strengere veterinaire eisen die van hogerhand worden opgelegd. En om de aantrekkingskracht nog te verhogen steeg ook het prijzengeld vorig jaar , werd een aanwezigheidspremie gegeven voor elk dier en waren er aparte wedstrijden voor dieren van dorpsbewoners.

De landelijke Wichelse deelgemeente weet op deze dagen heel wat volk te trekken.