Afkondiging gemeentelijke fase van het noodplan naar aanleiding van een knijtenplaag

Sinds afgelopen week wordt de gemeente Wichelen geconfronteerd met een knijtenplaag. Deze kleine muggensoort, waarvan de beten erg hinderlijk zijn voor de mens, teistert het gebied Kalkense Meersen-Donkmeer en de nabijgelegen woongebieden. Dankzij de aanhoudende droogte van de voorbije dagen kwam er in het natuurgebied veel droogstaand slib vrij te liggen, de ideale biotoop voor de muggen om hun eitjes te leggen.

In overleg met de diensten van de Gouverneur en De Vlaamse Waterweg nv werd beslist om op vrijdagavond de inham in de Scheldedijk, ter hoogte van Wijmeers 2, uit te diepen. Op die manier kan er meer water door het gebied stromen en wordt een groot deel van de larven en eitjes weg gespoeld.

Door de gemeentelijke fase van het Noodplan af te kondigen, kan de civiele bescherming opgeroepen worden om extra water in het gebied te pompen. Verschillende experten en overheidsinstanties zoeken samen naar een oplossing om de muggenplaag onder te controle te krijgen.

Inwoners die hinder ondervinden, kunnen hun naam en contactgegevens bezorgen aan de gemeentediensten via noodsituatie@wichelen.be. Deze gegevens worden gebruikt om de gebieden met de grootste overlast in kaart te brengen.