Faillissement Vlaamse Energieleverancier. Wat nu?

Op 7 december heeft de ondernemingsrechtbank van Brussel de Vlaamse Energieleverancier failliet verklaard.Ze wonnen vorig jaar de groepsaankoopveiling voor gascontracten en combinatiecontracten gas/elektriciteit voor particulieren bij de Provincie Oost-Vlaanderen, waardoor heel wat Wichelaars klant zijn bij hen.

UPDATE

Netbeheerder Fluvius heeft ondertussen de levering van aardgas en elektriciteit overgenomen. Je valt dus niet zonder gas of elektriciteit! Zij rekenen hiervoor echter wel een noodtarief aan dat duurder is dan de huidige tarieven op de markt.

De Vlaamse energieleverancier won vorig jaar de veiling van de groepsaankoop groene stroom van de Provincie Oost-Vlaanderen voor aardgas en de combinatiecontracten aardgas en elektriciteit voor particulieren. Heb je bij deze groepsaankoop enkel voor de optie elektriciteit gekozen, dan is er voor jou dus geen probleem aangezien je dan aangesloten bent bij Lampiris. Omdat ontzorging altijd een grote troef is geweest binnen deze groepsaankoop gaat de provincie op zoek naar een ruimere oplossing voor deze groep gedupeerden. De komende dagen bekijken ze als provincie de verschillende opties. Ze streven hierbij naar een zo goed mogelijke oplossing voor de klanten van de groepsaankoop. Normaal komt hieromtrent nog voor het weekend meer duidelijkheid.

Wat doe je best in tussentijd? 

  • In de tussentijd raadt de provincie aan om (eventuele) domiciliëring of voorziene voorschotten stop te zetten.
  • Daarnaast is het handig om zo snel als mogelijk de meterstanden te noteren en hiervan een foto te nemen in functie van afrekening met de Vlaamse Energieleverancier.
  • De provincie bekijkt momenteel de optie om een collectieve oplossing te vinden – normaal komt hierover voor het weekend nog meer duidelijkheid.
  • Indien er geen gezamenlijke oplossing komt van de provincie, zal je op zoek moeten gaan naar een nieuwe energieleverancier. De V-test kan je daarbij helpen. Je sluit best een nieuw contract af met een andere energieleverancier voor 7 januari 2022. Dan kan je met de nieuwe leverancier afspreken om al vanaf 7 december (de dag waarop het faillissement werd uitgesproken) klant te worden. Daardoor betaal je al vanaf 7 december de prijs van je nieuw contract en hoef je de duurdere noodtarieven van Fluvius niet te betalen.
  • Heb je graag hulp bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier? Neem dan contact op met het woonloket van je gemeente. Zij zullen een afspraak voor jou inboeken om je zo verder te helpen met het nemen van de nodige stappen.

 

Noot: Let op want sommige contracten op de V-test hanteren een verdoken verbrekingsvergoeding  in de vorm van een vaste vergoeding (abonnementskost) die voor het ganse jaar doorgerekend wordt indien het contract vroegtijdig beëindigd wordt. Omdat de huidige energieprijzen exuberant hoog liggen is het belangrijk dat mensen ten allen tijde zonder boete kunnen veranderen van energiecontract.

Van zodra wij meer informatie ter beschikking hebben zal hier een update toegevoegd worden.

Meer info: