Gasgeur in huis?

Gasgeur in huis?

Ruik je gas? Dit is wat je moet doen bij een gaslek

Bij gasgeur in je huis komt veiligheid op de eerste plaats! Weet dat elektrische apparaten, lampen en je gsm vonken kunnen veroorzaken als je ze aan- of uitschakelt. Die vonken kunnen het gas doen ontvlammen.

 1. Bij een sterke gasgeur (je hoort duidelijk een gaslek, je ruikt een doordringende geur) ga je zo snel mogelijk naar buiten. Je laat de deuren open en opent alle ramen die je tegenkomt. Is de meterkraan binnen handbereik? Draai hem dan dicht. Ga buiten naar een plaats waar je de gaslucht niet meer ruikt. Daar kun je je gsm veilig gebruiken. Bel het noodnummer 0800 65 0 65.

 2. Is de gasgeur eerder beperkt (je ruikt af en toe gas, maar niet permanent)? Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en zet ramen en deuren open. Ga naar buiten en bel, op veilige afstand, het noodnummer 0800 65 0 65. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang. Het gasinterventieteam komt zo snel mogelijk.

   

  Eerste hulp bij gasgeur of gaslek

  Bij gasgeur in je huis volg je de veiligheidsvoorschriften.

   

① Maak geen vuur.

② Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit.

③ Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht. 

④ Open ramen en deuren. 

⑤ Ga naar buiten, naar een plaats waar je geen gasreuk meer ruikt. 

⑥  Bel gratis naar 0800 65 0 65. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang.

We komen zo snel mogelijk.

 

Gaslucht in je huis? Wij komen gratis!

Het gasinterventieteam rukt direct uit zodra je oproep binnen komt. Ter plaatse meten ze de gaslucht en sporen ze het gaslek op. Zo lang de detectie- en herstellingswerken bezig zijn, blijf je zelf op veilige afstand.

  

Gaslek melden - Mensen met een spraak- en/of gehoorstoornis

Gasgeur? Ga naar een plaats waar je geen gas meer ruikt en stuur een sms-codebericht naar 8635.

Typ het bericht als volgt in:

 1. de code: voor het melden van een gasreuk is dat de letter ‘G’
 2. de postcode van de gemeente
 3. de naam van de straat
 4. het huisnummer.

  

Wat is aardgas? En hoe herken je gaslucht?

Aardgas is een fossiele brandstof. Het bestaat vooral uit methaan, een gas dat voortdurend door de natuur op aarde wordt gemaakt. Vandaar de naam ‘aardgas’.

Bij verbranding van aardgas komt twee keer meer water dan koolstofdioxide vrij. En vrijwel geen roet of as.

Aardgas is niet giftig. Aardgas dat ontsnapt en niet doelgericht wordt verbrand, geeft ontploffingsgevaar. Je herkent de typische doordringende geur van aardgas dat vrijkomt onmiddellijk. 

Eandis zorgt er als distributienetbeheerder voor dat het aardgas via een vakkundig uitgebouwd leidingennetwerk wordt verspreid naar alle gebruikers.

 

Gaslek voorkomen

 • Lees de gebruiksvoorschriften van gastoestellen in huis en leef ze na.

 • Zelf aan gastoestellen sleutelen is onverstandig en kan gevaarlijk zijn. Laat je gastoestellen (gasbrander, gaskachel, centrale verwarmingsketel, gasfornuis) plaatsen en jaarlijks nakijken door een vakkundig installateur. Zo ben je er zeker van dat alle geldende veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd.

 • Kijk regelmatig de vlammen van je gastoestellen na. Zijn ze mooi blauw? Dan is er niets aan de hand. Is de vlam oranje of geel? Is ze hoger dan normaal? Dit wijst erop dat je toestel niet goed werkt! Schakel zo snel mogelijk een vakman in!

 • Om je gasketel goed en veilig te laten installeren en jaarlijks te onderhouden, werk je het best met een deskundig-installateur. Dat is een erkende professionele aardgasinstallateur.