NSB Schellebelle en het gemeentebestuur eren André Van den Abeele

Op vraag van de Verenigde Naties stuurde België vanaf einde 1950 in verschillende lichtingen een bataljon van ruim 3.000 vrijwilligers naar het Koreaans schiereiland. Eén onder hen was de ondertussen 89 jarige André Van den Abeele, afkomstig uit Bruinbeke maar wonend te Zichem bij Scherpenheuvel. Na zijn 3de aanvraag kreeg hij hiervoor toelating en vertrok hij vanuit Antwerpen met de Kamina, een transportschip van de Belgische Marine, naar Pusan in Korea.

Eenmaal aangekomen sloten deze elite militairen zich aan bij een internationale troepenmacht die steun bood aan Zuid-Korea tegen de inval van het communistisch Noord-Korea dat op zijn beurt gesteund werd door de Sovjet-Unie. Ze voerden alle offensieve en defensieve operaties uit op een moeilijk, zeer gebroken terrein, onder een ongunstig klimaat, met brandende en stofferige zomers, zeer koude winters, regenvlagen van 24 uren en de alom aanwezige modder van de moesson. De vijand was fanatiek, veel sterker in aantal , beter aangepast aan het klimaat en 's nachts actief, wat voor de Belgen een uitzonderlijk psychische en lichamelijke weerstand vereiste.

Het is tijdens zo’n nacht dat André als punt 50 schutter aangevallen werd met een mortier en tot aan de andere kant van zijn bunker geslingerd werd. Hij werd gekwetst door een granaatscherf in zijn bil en overgebracht naar het veldhospitaal waar een Amerikaans chirurg de scherf verwijderde. Thuis kreeg men echter het bericht dat André gesneuveld was. Hij kon pas 2 weken later een telegram sturen dat hij nog in leven was. Na ruim een jaar aan het front gevolgd door 3 maanden revalidatie in Japan heeft André zijn eenheid para-commando op de Citadel in Diest vervoegd. Bella (van Schellebelle) zoals hij er ook gekend was, vervolgde zijn militaire loopbaan als instructeur para-commando. 
 
106 Belgische militairen sneuvelden tijdens de Korea oorlog, ook wel de vergeten oorlog genoemd. Mede door het Belgisch bataljon won Zuid-Korea zijn grondgebied midden 1953 terug en ontplooide zich in de decennia die hierop volgden tot het welvarend land dat wij op heden kennen.

Het gemeentebestuur en N.S.B. waren dan ook vereerd André Van den Abeele als bevoorrecht getuige in hun midden te hebben op de viering van Wapenstilstand. Zijn zoon Patrick legde voor zijn vader namens de Korea Oud-strijders bloemen neer aan de graven van de partizanen Orel Van den Abeele (de neef van André) en Albert Temmerman en aan het monument op het Dorp.