Onderzoek UZ-Gent naar rouwbeleving

Niet enkel heeft de coronacrisis een impact op ons dagdagelijks leven, ook het afscheid nemen van een dierbare wordt (ernstig) bemoeilijkt. Ongeveer 6000 landgenoten zijn overleden tgv COVID-19. We weten dat ongeveer 5 tot 8 personen rouwen na een overlijden. Dit aantal zal enkel nog toenemen.

UZ-Gent wil aan de hand van onderzoek nagaan hoe nabestaanden van een persoon overleden t.g.v. COVID-19  de rouw- en afscheidsperiode beleven nu een aantal zaken (afscheid nemen, groeten van het lichaam, deelname aan een afscheidsviering etc.) niet meer vanzelfsprekend zijn. Door het in kaart brengen van hun psychosociaal welbevinden, noden en rouwproces willen ze inzichten verwerven die aanleiding geven tot het formuleren van aanbevelingen rond rouwzorg tijdens een pandemie.
 
Daarom zijn ze op zoek naar eerste- en tweedegraads familieleden die hun ervaringen aan de hand van een vragenlijst willen delen op 4 verschillende tijdstippen: de periode kort na het overlijden en 2, 7 en 13 maanden na overlijden. Concreet denken ze aan de partner/echtgenoot, ouder, kind (al dan niet geadopteerd), broer of zus, grootouders en kleinkinderen van de persoon overleden ten gevolge van COVID-19.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en kan digitaal of op papier gebeuren.
 
Digitaal: De vragenlijst kan meteen gestart worden door op de volgende link te klikken: https://is.gd/UZGentCOVID19
 
Per post: Contacteer het UZ per mail (rouwcovid19@uzgent.be) of telefonisch (09/332.23.56) om zo snel mogelijk de vragenlijst (met gefrankeerde retourenvelop) te ontvangen. Dit telefoonnummer is iedere werkdag bereikbaar tussen 08u30 en 17u.