Opgepast voor internetfraude. Klik nooit zomaar op een link!

Internetfraude is vandaag dagelijkse kost, de meeste Belgen kwamen er intussen al mee in aanraking. 

Fraudeurs vissen naar persoonlijke bankcodes van hun potentiële slachtoffers, door zich voor te doen als een gekende of vertrouwde organisatie. Hun manier van werken: ze sturen hun slachtoffer een e-mail, sms, WhatsApp, berichtje via sociale media, …). Dat bericht bevat een link naar een – vaak bijna perfect - nagemaakte website, waarop het slachtoffer persoonlijke bankcodes invoert. Wanneer ze die persoonlijke bankcodes kunnen bemachtigen, voeren fraudeurs in naam van het slachtoffer transacties uit en plunderen ze de rekening. Ondertussen is er ook een verschuiving naar andere fraudevormen zoals beleggings-, factuur-, hulpvraag- of rekeningfraude, waarbij het slachtoffer wordt overtuigd om zelf geld over te maken. Fraudeurs maken gebruik van verschillende kanalen - zoals e-mail, brief, telefoon, sms, sociale media en whatsapp - en plegen de fraude in naam van banken, overheidsadministraties, telecomoperatoren of nutsbedrijven enz.  

Je kan jezelf op heel wat manieren beschermen tegen phishing. De vuistregel is: klik nooit zomaar op een link. We zijn vaak druk bezig op onze smartphone, en even klikken op een link in een bericht of bij het installeren van een app is snel gebeurd, maar niet altijd verstandig!  

Blijf je graag geïnformeerd over de meest recente cyberdreigingen? Installeer dan zeker de Safeonweb app. Deze app brengt je steevast op de hoogte van frauduleuze berichten in omloop.