Update corona-maatregelen rond het dragen van mondmaskers

Naar aanleiding van de laatste nationale veiligheidsraad werd aan de burgemeesters gevraagd om per gemeente een oplijsting te maken van de drukke plaatsen waar een mond- en neusmasker moet gedragen worden. Omdat in Wichelen reeds sinds 18 mei (bekrachtigd door de gemeenteraad op 26 mei) de verplichting geldt om op bepaalde plaatsen in onze gemeente een mondmasker te dragen, is na grondige evaluatie beslist om het bestaande besluit te hernemen en aan te passen aan de ondertussen gewijzigde federale en Vlaamse maatregelen.

Op woensdag 29 juli besliste de burgemeester dat het dragen van een mondmasker, bovenop de federale regels, verplicht is voor iedereen ouder dan 12 jaar:

 1. Op openbaar domein in een straal van 50 meter rond de scholen en op de scholen zelf, alsook in de gemeentelijke (buitenschoolse) opvang en de gemeentelijke sport-, jeugd-, speel- en zomerkampen. De perimeter zal aangeduid worden in het straatbeeld. 
 2. In de wachtzone voor de veerboot tussen het dorp van Schellebelle en Aard
 3. Op het containerpark
 4. In de woonzorgcentra Molenkouter en den Anker
 5. In het openbaar indien vanwege tijdelijke drukte de veilige afstand van 1,5m tussen personen niet meer gegarandeerd kan worden.

Omwille van deze laatste verplichting, is het ook verplicht om het mondmasker steeds bij te hebben indien men zich in het openbaar begeeft.

Het dragen van een mond- en neusmasker is een doelgerichte handeling om zichzelf en elkaar te beschermen. Onze inwoners gingen reeds geruime tijd erg verantwoordelijk om met het dragen van een mondmasker, we vertrouwen erop dat dat ook nu zo zal gebeuren.

Samengevat is een mondmasker dus verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar op volgende locaties: 

 1. winkels en winkelcentra,
 2. bioscopen,
 3. theater-, concert- en conferentiezalen,
 4. auditoria,
 5. gebedshuizen en bezinningsplaatsen,
 6. musea,
 7. bibliotheken,
 8. casino’s en de speelautomatenhallen
 9. winkelstraten
 10. openbare gebouwen (voor de publiek toegankelijke delen)
 11. markten, met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten, de kermissen, en de handelsbeurzen, met inbegrip van de salons,
 12. inrichtingen die behoren tot de horecasector, behalve wanneer de klanten aan hun eigen tafel zitten.
 13. het openbaar vervoer, met inbegrip van de veerboot tussen Schellebelle Dorp en Aard, de perrons en de wachtzones die daarbij horen
 14. het openbaar domein in een straal van 50 meter rond de scholen en op de scholen zelf, alsook in de gemeentelijke (buitenschoolse) opvang en de gemeentelijke sport-, jeugd-, speel- en zomerkampen;
 15. het containerpark
 16. woonzorgcentra Molenkouter en den Anker

Voor het burgemeesterbesluit klik hier