Update Corona-Virus WZH Molenkouter 01/04

Onze strijd tegen het virus gaat onverminderd verder. Doelstelling is om alle afdelingen zoveel mogelijk van elkaar te scheiden zodat de loop...lijnen ertussen tot een minimum herleid worden.

We starten bij de speciale unit. Daar werden gisteren containers geplaatst die dienen als kleedkamer en sanitair voor de equipe die daar werkt. Er worden ook voorbereidingen getroffen om bijkomende kamers in te richten voor bewoners die ondertussen opnieuw virusvrij zijn. Zij mogen binnenkort de speciale unit verlaten en zullen als tussenstap eerst naar die kamers gebracht worden, vooraleer terug te keren naar hun vertrouwde kamer. Je kan het vergelijken met een ziekenhuis waar mensen eerst op intensieve zorgen liggen, daarna naar gewone kamer gaan, om vervolgens opnieuw naar huis te kunnen gaan. Op die manier bouwen we tevens een buffer in om voldoende bewoners te kunnen opvangen in de unit.

Vandaag gaat ons woonzorghuis ook een nieuwe fase in. Naast 2 nieuwe positieve bevestigingen op de open afdelingen, zijn nu ook twee bewoners van de beschermde afdeling voor bewoners met dementie positief getest. We testen nu zoveel mogelijk bewoners en personeelsleden en gaan de volgende dagen de beschermde afdeling ook opdelen in twee delen, waarbij één deel een tweede speciale unit wordt voor bewoners met dementie die positief getest zijn. Voor onze bewoners met dementie is het nog belangrijker om hen te laten wonen in hun vertrouwde omgeving. Om die reden gaan ze niet naar de eerste unit, maar delen we hun vertrouwde omgeving op in twee. We blijven ook absoluut trouw aan onze visie om die bewoners niet te isoleren of te fixeren.

Gezien de bijkomende besmettingen in de geïsoleerde beschermde afdeling stellen we vast dat we nog een stap verder moeten gaan in onze preventieve maatregelen. In het kader hiervan werden alle bewegingslijnen in het woonzorghuis in kaart gebracht en willen we deze ook tot een minimum herleiden. Voor elke afdeling zal een aparte kleedkamercontainer geplaatst worden. Dit betekent dat elke medewerker op een vaste afdeling zal tewerkgesteld worden zodat er geen verloop meer is tussen de verschillende afdelingen.

In samenwerking met de laboratoria testen we ook zoveel mogelijk collega’s per dag. Ondertussen werden 6 bijkomende personeelsleden positief getest. Sommige van hen vertonen heel milde symptomen.

Dit alles brengt ons totaal aantal besmettingen op 20 bewoners: 17 in de speciale unit, 1 in ziekenhuis en twee op de beschermde afdeling. 10 collega’s testten positief. Het virus treft ons heel hard, maar we geven niet op. We leren elke dag bij en strijden verder, dag en nacht.

Zorg goed voor jezelf en elkaar en hou je strikt aan de richtlijnen!