Update Corona-Virus WZH Molenkouter 16/04

We zijn meer dan een maand in volledige lock-down. Op vrijdag 13 maart kregen we vanuit het ziekenhuis de eerste melding van COVID-19 bij één van onze bewoners. Daarna volgden de meest intensieve vier weken in de geschiedenis van ons woonzorghuis…

Elke dag leerden we bij, met vallen en opstaan, vaak niet wetende wat ons de volgende dag te wachten stond. Er was chaos, frustratie en extreme vermoeidheid maar ook een ongekende wilskracht ...en verbondenheid. Samen vonden we de kracht om ons te herorganiseren en met die nieuwe realiteit om te gaan. Op dagen dat we de strijd verloren voor een bewoner, was er intens verdriet. Op dagen dat er bewoners terug naar hun kamer konden voorzichtige hoop. Collega’s werden zelf ziek en keerden zo snel ze konden opnieuw terug.

De enige manier om te weten of we het virus nu enigszins in onze greep hebben, is een volledige screening van ons woonzorghuis. Dat is afgelopen vrijdag eindelijk gebeurd. Er werden in totaal 181 tests afgenomen.

Van de 69 geteste bewoners, zijn er 58 negatief en 9 positief. We wachten nog op 2 resultaten. Er werden 112 medewerkers getest waarvan 106 negatief en slechts 5 positief. Ook hier wachten we nog op 1 resultaat. In vergelijking met de resultaten uit onze sector, waaruit blijkt dat 1/6 positief scoort, blijkt dat de genomen maatregelen hun effect duidelijk bewijzen.

De 9 positief geteste bewoners verhuizen naar de COVID units. Momenteel verblijven er 18 bewoners in de COVID-unit van de open afdeling en 7 bewoners in de COVID-unit van de beschermde afdeling.
In totaal konden 10 bewoners de afgelopen week virusvrij terugkeren naar hun vertrouwde kamer.

Op basis van deze cijfers zijn we voorzichtig hoopvol dat de daling is ingezet. We weten dat we realistisch moeten zijn en dat er waarschijnlijk nog een aantal bewoners en collega’s positief zullen blijken de komende periode. Hoogstwaarschijnlijk gaan we ook nog bewoners verliezen. De weg is nog heel lang, maar hij is tenminste al aangelegd…

De veiligheidsraad besliste gisteren dat er opnieuw beperkt bezoek toegelaten wordt in woonzorgcentra. Wij gaan wijselijk onze deur nog even gesloten houden. We begrijpen maar al te goed dat het voor onze bewoners en families nu een heel moeilijke periode is. De voorbije weken hebben we er alles aan gedaan om onze “bubbel” zo veilig mogelijk te maken. De looplijnen werden tot een minimum beperkt en elke afdeling werkt op zichzelf. Nu opnieuw bezoek toelaten zou betekenen dat we gans dit plan opnieuw in gevaar brengen. We gaan bekijken hoe we dit zouden kunnen organiseren, op een manier die de veiligheid van onze bewoners en medewerkers blijft garanderen. Ondertussen blijven we de warmste zorgen geven aan onze bewoners en zorgen we door onze aanwezigheid en technologische middelen zoals skype dat bewoners niet in sociaal isolement komen.

Verzorg jezelf en elkaar en blijf je strikt aan de richtlijnen houden