Verlies of diefstal van identiteitsdocumenten

Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) gestolen of verloren?

Bel gratis DOC STOP en voorkom frauduleus gebruik. DOC STOP is een helpdesk die het voor iedere houder van een Belgisch identiteitsdocument mogelijk maakt om, waar ook ter wereld, 24u/24u, het verlies of de diefstal van zijn identiteits- of reisdocumenten te melden. Hiervoor kan hij overal ter wereld gebruik maken van het gratis nummer 00800 2123 2123 (in de landen waar het 00800-nummer niet bereikbaar is, moet men bellen naar +32 2 518 2123).

Diefstal of verlies: wat doen?

  • In geval van diefstal. Bel onmiddellijk naar DOC STOP. Doe ook aangifte van de diefstal bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij uw lokale politie.
  • In geval van verlies. Bel onmiddellijk naar DOC STOP. Ga vervolgens naar de bevolkingsdienst van de gemeente. Buiten de openingstijden kunt u bij de politie terecht voor een voorlopig attest.

Belangrijk: als het verloren document een verblijfstitel betreft, dient u altijd eerst aangifte van het verlies te doen bij de politie alvorens naar de vreemdelingendienst van de gemeente te gaan.

Een systeem dat u tegen identiteitsfraude beschermt.

Na het vaststellen van uw identiteit, wordt uw document in slechts enkele minuten geblokkeerd op de site www.checkdoc.be. Deze website wordt door banken en andere instanties of administraties gebruikt om na te gaan of een identiteitsdocument bekend staat als gestolen, verloren, verstreken of ongeldig. Dankzij DOC STOP en Checkdoc, bent u beschermd tegen een frauduleus gebruik van uw verloren of gestolen documenten!

Wat gebeurt er na uw telefoontje?

  • Identiteitskaarten  en verblijfstitels. U ontvangt een brief waarin uw melding van verlies of diefstal wordt bevestigd. Indien u uw document terugvindt, heeft u 7 dagen de tijd, gerekend vanaf uw telefoontje, om deze te deblokkeren. Na die termijn wordt het identiteitsdocument ongeldig verklaard en moet u een nieuw document aanvragen. Voor identiteitskaarten kan dit bij de bevolkingsdienst in één van de 3 deelgemeenten, voor verblijfstitels kan dit bij de vreemdelingendienst in het Sociaal Huis, Oud Dorp 2 te Wichelen.
  • Paspoorten. Vanaf het moment dat u DOC STOP belt, wordt uw paspoort ongeldig verklaard. Indien u dit nodig heeft om te reizen, vraag dan op tijd een nieuw aan bij de bevolkingsdienst van de gemeente, Sociaal Huis, Oud Dorp 2 te Wichelen.

Voor meer info, surf naar of www.docstop.be of www.checkdoc.be

 

Meer inlichtingen:
dienst bevolking
052 43 24 07
bevolking@wichelen.be