Wichelen wint Publica Award voor Goed Bestuur met innovatief inspraakproject “Het Groene LO2T”.

Wichelen valt in de prijzen: het innovatief inspraakproject “Het Groene LO2T van Wichelen”, dat de inwoners aan het stuur zet bij het behalen van onze klimaatdoelstellingen tegen 2030, heeft op woensdag 25 april 2018 de Publica Award voor Goed Bestuur gewonnen. Deze Award bekroont het overheidsproject dat de meest constructieve en inspirerende impuls aan besturen geeft.

Wichelen engageerde zich in het kader van het burgemeestersconvenant om tegen 2030 de jaarlijkse CO2-uitstoot terug te dringen met 40%. Omdat de inwoners eigenlijk verantwoordelijk zijn voor 57% van die uitstoot, besloot de gemeente haar inwoners nauw te betrekken bij het bepalen van acties om die doelstelling te behalen. De gemeente werd voor dit project ondersteund door de Provincie Oost-Vlaanderen.

De gemeente koos voor een loting van “klimaat-ambassadeurs” onder de bevolking om zo een representatieve doorsnede van de samenleving te bekomen, volgens hetzelfde principe van de volksjury bij een assisenproces. De geselecteerde ambassadeurs gingen aan de slag in klimaattafels.

De burgemeester van Wichelen, Kenneth Taylor licht toe: “Op die manier werden maatregelen voorgesteld door mensen die niet noodzakelijk eenzelfde visie en achtergrond delen. Een optimale denktank dus. Door willekeurig te selecteren uit onze bevolking betrekken we bovendien mensen die we met klassiekere ‘inspraakmomenten’ niet zouden bereiken.”

Om de loting zo onschuldig en eerlijk mogelijk te laten verlopen, werd ze gedaan door de Wichelse kleuters die 18 jaar worden in 2030. “Waarom kleuters? Simpel: het gaat niet alleen om ons klimaat, maar vooral over hún toekomst!”, aldus Taylor.

Wichelen liet zich hiervoor inspireren door David Van Reybrouck, zijn boek “Tegen Verkiezingen” en ‘zijn’ G1000, een taalgrensdoorbrekende burgertop die 1000 Belgen liet overleggen voor een betere democratie.

 “Bovendien werd een gebruiksvriendelijke website opgezet waarop élke burger voorstellen kon doen die door de klimaattafels werden besproken. Ook sociale media werd actief ingezet. Het geheel werd afgesloten met een grote bevolkingsvergadering waarop iedereen uitgenodigd was.”

Gesterkt door de erkenning

Wichelen voelt zich gesterkt door de erkenning die de Publica Awards aan dit innovatief project geven. “We zijn erg tevreden, en de Award versterkt alleen maar wat we al aanvoelden: de eerste ervaring met het loten van burgers in participatieprojecten waren zodanig positief dat we in de toekomst nog veel meer gaan inzetten op deze manier van samenwerken met onze inwoners! Het smaakt zeker naar meer!” belooft de burgemeester.

Het Groene LO2T is een samenwerking tussen:

Logo gemeente Logo provincie Oost-Vlaanderen Logo burgemeestersconvenant