Oproep plaatselijke kunstenaars: kunstwerk Scheldepromenade

Op 17 oktober 1944 maakte de Amerikaanse bommenwerper ‘Betsy Ross’ een crashlanding in de Paardenweide op de linkeroever van de Schelde in Wichelen, ongeveer tegenover de kerk. Het vliegtuig was getroffen door de Duitse luchtafweer na een raid boven Keulen. Terwijl commandant Perry Powell al zittend aan het bekomen was van de opgelopen verwondingen in zijn nek, wuifde co-piloot Sam Walker met zijn sjaal naar de twee begeleidende Mustangs als bevestiging dat ze veilig neergekomen waren. Zeven bemanningsleden hadden al eerder met hun valscherm het toestel verlaten.

Tachtig jaar later wil NSB samen met ons lokaal bestuur deze historische gebeurtenis in herinnering brengen. Wij zijn de bemanning van de ‘Betsy Ross’ erkentelijk voor het succesvol neerzetten van hun bommenwerper buiten de dorpskern van onze gemeente én voor hun talloze missies boven nazi-Duitsland. Een kunstwerk op de in aanbouw zijnde Scheldepromenade zal die heldendaad in ons collectief geheugen beitelen.

Het kunstwerk is tweedelig: enerzijds de realistische weergave van de zittende Perry Powell en anderzijds van de staande en met zijn sjaal wuivende Sam Walker. De hoogte van het bovenlichaam van Powell is 100 cm, de hoogte van Walker is 185 cm, telkens zonder sokkel. Het kunstwerk wordt gemaakt uit brons, het gieten ervan gebeurt volgens de verloren was methode. De patina is bleek grijs. Mochten er plaatselijke kunstenaars geïnteresseerd zijn in het vervaardigen van het kunstwerk, dan kunnen zij zich voor 1 februari 2023 melden via lokaalbestuur@wichelen.be. Zij ontvangen kort nadien dan het volledige lastenboek voor de opdracht.