Beestjes in onze gemeente

Gepubliceerd op  maandag 5 feb 2024 om 07:13 uur
Tel je mee?

Hou jij je ogen open tijdens een natuurwandeling of in je eigen tuin? Misschien zag je al eens reeën of een vos lopen. Maar als je nóg beter kijkt, kan je ook heel wat verschillende soorten insecten spotten.
Vorige zomer hebben 203 natuurliefhebbers 2.735 insecten waargenomen in onze gemeente. Dat cijfer kennen we, omdat zij de exemplaren die ze zagen, digitaal ingegeven hebben via de fotoherken-app ObsIdentify. Die app vertelt je over welke kever, bij of vlinder het gaat.  Experts kijken de ingevoerde gegevens na en bundelen ze op www.waarnemingen.be, dé natuurdatabank van ons land.

Onze insectenspotters hebben het vaakst het oranje zandoogje gemeld en de meest zeldzame soort die ze in onze gemeente konden vinden, was de zuidelijke aurelia.

Tel jij komende zomer mee? Download dan zeker de app ObsIdentify, je leert snel en makkelijk bij over de natuur. En weet: hoe meer insectenspotters, hoe meer informatie we verkrijgen over insecten in onze gemeente.

Wil jij niet alleen de insecten waarnemen, maar wil je er ook voor zorgen dat je meer (soorten) kan zien in Wichelen? Dan geven we je deze tips:

  • Kies in je tuin voor inheemse planten, die zijn van levensbelang voor vogels (bessen), bijen, vlinders en insecten.
  • Maai minder: doe zeker mee aan de actie Maai Mei Niet en zorg er zo voor dat de insecten het broodnodige voedsel vinden in je tuin. Meer insecten, meer eten voor de vogels.
  • Plaats een insectenhotel in je tuin. Insectenhotels bestaan in alle maten en vormen, je vindt er zeker eentje dat geschikt is. Of beter: ga zelf aan de slag met wat houtresten en takjes.
  • Gebruik zeker geen pesticiden in je tuin, daarmee roei je voor je het weet een hele kolonie insecten uit!
  • Maak een takkenril met snoeihout. De perfecte schuilplaats voor insecten.
  • Zorg voor water in je tuin. Een ondiepe schaal is al genoeg. Insecten en vogels zullen er dankbaar gebruik van maken.

Thema's

Naar top