Begraafplaatsen

Wichelen heeft 4 begraafplaatsen.
Op alle begraafplaatsen zijn gronden, grafkelders, columbariums en urnengraven voorzien voor concessies van 25 en 50 jaar.

 25 jaar50 jaar
concessie in volle grond1200 euro2200 euro
grafkeldernvt3000 euro
columbarium600 euro1100 euro
urnengraf600 euro1100 euro

Deze concessies zijn altijd voorzien voor 2 personen. Voor het ter beschikking stellen van een grafkelder is een éénmalige kost van 1500 euro verschuldigd. Voor het openen en sluiten van een graf, urnengraf, grafkelder of columbarium ter gelegenheid van een bijlegging of bijzetting geldt een tarief van 150 euro. Voor de bijzetting van een extra asurn in een graf, urnengraf, grafkelder of columbariumnis van 2 personen (indien praktisch mogelijk) geldt een tarief van 250 euro.

Voor grafconcessies voor kinderen jonger dan 12 jaar is geen belasting verschuldigd.

Concessies die verstreken zijn, kunnen verlengd worden voor 10 jaar, 25 jaar of 50 jaar.

Men kan ook kiezen voor asverstrooiing op de strooiweiden van de begraafplaats of de as kan ook elders bewaard worden dan de begraafplaats  bv. thuis. Bij een asverstrooiing op de strooiweide van onze begraafplaatsen, kan indien gewenst een gedenkplaatje aangevraagd worden tegen betaling van 40 euro.

Het volledige tariefreglement grondconcessies kerkhof kan je hier nalezen.

Klik hier voor het huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen.

Aanvraagformulier tot het plaatsen van een grafteken.
Aanvraagformulier tot het verwijderen van een grafteken.

Sterrenweide

Op onze 3 begraafplaatsen is er sinds november 2015 een sterrenweide aangelegd voor de herdenking van levenloos geboren kinderen tot 26 weken. Vóór de herdenkingsplaat is een asweide aangelegd. Ouders kunnen hun kindje herdenken met een sterretje op de aanwezige plaat op de sterrenweide. Op het sterretje kan de naam, een datum, tekst,... staan. Dit sterretje is gratis en dient aangevraagd te worden via de dienst begraafplaatsenbeheer (burgerlijke stand). Persoonlijke ornamenten mogen er niet geplaatst worden. Naast deze sterrenweide blijft het mogelijk om levenloos geboren kinderen te begraven bij het kinderperk van de begraafplaatsen te Wichelen, Serskamp en Schellebelle.  

Inlichtingen:
Dienst burgerlijke stand
Sociaal Huis
Oud Dorp 2
9260 Wichelen
052 43 24 08