HuwelijkMen mag huwen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Voor het bepalen van de wettelijke huwelijksdatum neemt u contact op met de dienst burgerlijke stand van de woonplaats van één van de betrokken partijen.

Huwelijken te Wichelen zijn mogelijk op:
- maandag t.e.m. donderdag: van 8u t.e.m. 17u (laatste start om 17u)
- vrijdag: van 13u t.e.m. 17u (laatste start om 17u)
- zaterdag/feestdag: van 9u t.e.m. 13u (laatste start om 13u)
Huwen is niet mogelijk op zondag. 
Alle huwelijken worden aaneensluitend ingepland (1 huwelijk/uur).

Na het vastleggen van een datum, wordt er een huwelijksdossier samengesteld. De beambte zal de documenten aanvragen die nodig zijn (niet van toepassing voor buitenlandse documenten). Als het huwelijksdossier volledig is, nodigt de beambte beide partners uit om persoonlijk huwelijksaangifte te komen doen.

Het huwelijk kan voltrokken worden ten vroegste 15 dagen na de huwelijksaangifte en ten laatste 6 maanden erna.

De tarieven zijn:
- 150 euro om te huwen van maandag t.e.m. vrijdag
- 200 euro om te huwen op een zaterdag
- 300 euro om te huwen op een uitzonderlijke dag (bv. 11 juli) of wettelijke feestdag    (1 mei, O.H. Hemelvaart, 21 juli en 15 augustus)
Het huwelijksboekje is hierbij inbegrepen.

Voor personen met een vreemde nationaliteit worden veelal bijkomende documenten gevraagd. Buitenlandse akten moeten gelegaliseerd en daarna vertaald worden door een beëdigde vertaler naar het Nederlands en laten meestal een tijdje op zich wachten. In deze omstandigheden is het best ruim op voorhand inlichtingen in te winnen.

Huwelijksvoltrekking

Alle huwelijken worden voltrokken in de raadzaal op de 2e verdieping van het Sociaal Huis. Tijdens de zomerperiode (mei-september) is het ook mogelijk om de huwelijksvoltrekking buiten te laten doorgaan op het terras naast de raadzaal, rekening houdend met de weersomstandigheden op de dag van huwelijk. In dat geval worden er witte ceremoniestoelen klaargezet en zal een zonnescherm de nodige schaduw voorzien. Een wettelijke huwelijksvoltrekking duurt ca. 10 min.

Aansluitend wordt u, indien gewenst, een kleine receptie aangeboden door het gemeentebestuur. Die receptie betreft 3 flessen cava of 1 fles champagne en onbeperkt fruitsap. Extra flessen die geopend worden, worden achteraf gefactureerd aan € 15/fles (cava) of € 30/fles (champagne). Met de receptie wordt de hele plechtigheid beperkt tot 45 min. zodat een eventueel volgend gepland huwelijk (1u later) tijdig kan starten. Bij droog weer kan de receptie ook doorgaan op het terras naast de raadzaal. 

Er worden maximaal 50 personen toegelaten bij de voltrekking van een huwelijk met al dan niet daaropvolgende receptie. Het is niet toegelaten om eigen drank en/of eten (zoals hapjes, broodjes, gebak,...) mee te brengen. 

Coronamaatregelen:

  • Momenteel zijn er geen bijkomende maatregelen meer van toepassing. (update: 07/03/2022)

Meer info:
https://www.info-coronavirus.be/nl/


Voor het vastleggen van een huwelijksdatum en verdere inlichtingen:
Dienst burgerlijke stand
Sociaal Huis
Oud Dorp 2
9260 Wichelen
burgerlijkestand@wichelen.be