Aanbieders knothout gezocht

Knotbomen en houtkanten zijn typisch voor ons landschap. Het zijn waardevolle en mooie kleine landschapselementen. Je ziet ze echter steeds minder. Ze vragen regelmatig onderhoud om goed te groeien en te blijven bestaan, maar bij veel eigenaars ontbreekt de tijd om dit op tijd en stond zelf te doen. Het Regionaal Landschap Schelde-Durme kan die eigenaars helpen door de knotbomen en houtkanten gratis te laten knotten door opgeleide 'knotters'. 

Inwoners van het Regionaal Landschap Schelde-Durme (Berlare, Bornem, Dendermonde,  Hamme, Kruibeke, Laarne, Melle, Puurs, Schelle, Sint-Amands, Temse, Waasmunster, Wetteren, Wichelen en Zele) zijn zeker vertrouwd met het beeld van knotbomen in de natuur. Ze staan er al eeuwenlang. Vroeger gebruikte men het knothout als brandhout, voor vlechtwerk of als grondstof voor klompen en gebruiksgoederen. Nu we het knothout niet meer nodig hebben, verdwijnen deze knoestige bomen uit het landschap. Want wanneer een knotboom te laat of niet wordt geknot, krijgt hij te dikke en te zware takken. De takken kunnen door hun eigen gewicht afbreken. Een deel van de knot wordt mee afgerukt of de stam van de boom splijt open. Dit kan het einde van de boom betekenen. Ideaal worden de takken ongeveer elke vijf jaar geknot.

Met houtkanten is het net hetzelfde gesteld. Ze vragen weliswaar een minder regelmatig onderhoud, maar het is beter voor de groei van de struik dat de takken ongeveer elke tien jaar afgezet worden.

Gelukkig zien we de laatste jaren een plotse terugkeer. Meer en meer mensen hebben oog en hart voor "hun" knotbomen en houtkanten. Door de stijgende kost van de brandstoffen, is het verwarmen met knothout interessant. Bovendien vormen knotbomen en houtkanten een belangrijk stukje landschappelijk erfgoed.

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme doet een warme oproep om eigenaars van knotbomen te vinden wiens bomen dringend moeten worden geknot. Zowel gemeenten, landbouwers, scholen, privé-eigenaars komen in aanmerking om hun knotbomen en houtkanten gratis te laten knotten. Vorige winter kregen ruim 1500 bomen een onderhoudsbeurt! Geïnteresseerden kunnen hun naam, adres en telefoonnummer bezorgen aan jan@rlsd.be of telefonisch op 052 33 89 10 (tijdens de kantooruren). De knotters mogen het knothout behouden in ruil voor het gratis werk en kunnen de aanbieders een handje toesteken bij de verwerking van de fijne takken. 

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme is actief in 15 gemeenten in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, van Melle tot Schelle. De vereniging wil er de inwoners overtuigen van de waarde van de natuur en de schoonheid van het landschap. Ze werkt hiervoor samen met verschillende partners en doet ook een beroep op privépersonen. De bescherming van knotbomen en houtkanten is een van de vele projecten.

Voor meer informatie over het Regionaal Landschap Schelde-Durme en zijn projecten kan je terecht op www.rlsd.be.