Fototentoonstelling Werelddag Dementie

Gepubliceerd op  woensdag 20 sep 2023 om 10:00 uur
Woonzorghuis Molenkouter

In het kader van Werelddag Dementie (21 september) opende Woonzorghuis Molenkouter in Wichelen op maandag 18 september de fototentoonstelling “Muziek opent de deur naar het geheugen”. Bewoners van verschillende afdelingen kropen in de huid van hun muzikale helden en werden vervolgens geportretteerd op de platenhoezen van hun idolen.

Iedereen krijgt bij het horen van een bepaald deuntje wel eens een flashback naar een reis naar Frankrijk of een eerste liefde. Muziek maakt deel uit van ons leven, maakt ons blij, doet ons lachen. Muziek is een grote trigger voor het geheugen, daarom koos de werkgroep dementie dit jaar voor thema muziek. Vorig jaar werkten ze nog een gelijkaardige fototentoonstelling uit rond de sporthelden van de bewoners van het woonzorghuis.

De werkgroep dementie werkte dit jaar niet alleen de fototentoonstelling uit, de leden van de werkgroep maakten ook een muzieksleutel voor elke bewoner. Die hangt aan de kamerdeur en je vindt er de muzikale top 3 van de bewoner op terug. Je staat soms versteld van de muzieksmaak van de bewoners!

In de cafetaria en op afdeling Suikerstraat vind je dan weer een Wonderfoon: een telefoon met draaitoetsen die werkt als een jukebox. Draai een nummer en je hoort jouw gekozen liedje uit de top 30 van onze bewoners.

Hoewel er bij dementie verschillende cognitieve functies wegvallen of de hersenen een aantal handelingen niet meer toelaten, blijkt dat de connectie met muziek wel bewaard blijft. De foto's op de tentoonstelling zijn daar het mooie bewijs van.

De tentoonstelling blijft nog tot september 2024 gratis te bezichtigen in de gangen van Woonzorghuis Molenkouter in de Dreefstraat 11a in Wichelen. Uiteraard kan elke bezoeker ook eens de Wonderfoon uittesten in de cafetaria. Voor alle nieuwe bewoners zal, zolang het project loopt, ook een muzieksleutel samengesteld worden.

Naar top