Gratis renovatieadvies op maat

Dankzij dit lokaal renovatieproject kan je beroep doen op persoonlijk renovatieadvies (telefonisch of aan huis) en verdere begeleiding en ontzorging doorheen je renovatiewerken. Voor het persoonlijk renovatieadvies wordt samengewerkt met de MilieuAdviesWinkel (MAW) uit Gent, die beschikt over heel wat expertise op vlak van duurzaam bouwen en verbouwen.

Als je dit wenst, kan je vervolgens ook (gratis) deskundige begeleiding krijgen. Energiehuis BEA is hier de erkende BENOvatiecoach die zal zorgen voor de begeleiding en ontzorging van jouw renovatietraject. Zij gaan met jou op zoek naar aannemers, vragen offertes op en helpen je bij het aanvragen van premies.

Kom ik in aanmerking?

  • Het aanbod geldt voor elke particuliere eigenaar van een woning in Laarne, Lochristi, Wetteren en Wichelen.
  • Naast eigenaars-bewoners kunnen ook verhuurders van woningen gelegen in Laarne, Lochristi, Wetteren en Wichelen van het aanbod gebruik maken. We willen aan deze verhuurders wel vragen dit te doen in overleg met de huurder(s).
  • Opgelet: sociale woningen vallen buiten dit project.

Hoe gaat het in zijn werk?

Stap 1: Inschrijven voor renovatieadvies 

Om duurzaam en slim te verbouwen, is een objectief advies van een onafhankelijk expert geen overbodige luxe. Er zijn een heleboel beslissingen te nemen wanneer je gaat verbouwen, zeker als je het op een duurzame manier wilt doen. Een eerste belangrijke stap is dus om een overzicht te krijgen van welke werken je het best laat uitvoeren. Daar kan het gratis renovatieadvies  je alvast op weg helpen. Inschrijven voor dit renovatieadvies kan online via www.bouwwijs.be.

Stap 2: Renovatieadvies 

Nadat je je hebt aangemeld voor duurzaam bouwadvies via www.bouwwijs.be neemt een medewerker van de MilieuAdviesWinkel binnen de drie werkdagen contact met je op aan de hand van een telefonisch gesprek. Tijdens dit telefoongesprek maakt de adviseur van de MilieuAdviesWinkel een inschatting van jouw noden. Sommige mensen hebben een concrete ingreep in gedachten en kunnen telefonisch verder geholpen worden of worden doorverwezen naar een lokaal aanbod (zoals het groepsaanbod van Energent). Anderen hebben dan weer geen idee waar te beginnen en zijn gebaat met een totaal renovatieadvies aan huis.

Dit advies (telefonisch en aan huis) is gratis voor de aanvrager. De Provincie Oost-Vlaanderen en je lokaal bestuur nemen namelijk de kosten samen ten laste. Door het advies aan te vragen verplicht je je tot niets.

Indien er nood is aan renovatieadvies aan huis zal de medewerker van MAW met jou een datum voor een plaatsbezoek inplannen. De renovatieadviseur komt dan bij je thuis. Het plaatsbezoek duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Hierbij is prioritair aandacht voor de duurzame ingrepen. Welke renovatie-ingrepen zijn aangewezen om jouw woning klaar te stomen voor de toekomst? Het advies gaat van isolatie over duurzame verwarmingstechnieken tot hemelwatergebruik. Daarnaast gaat de adviseur ook in op jouw vragen, geeft hij richtprijzen mee en stelt hij een stappenplan met prioriteiten op (welke zaken pak je best vandaag al aan).

In de rand wordt er ook gekeken naar woningkwaliteit o.a. is er een vochtprobleem, is de elektriciteit veilig, is de verwarming in orde etc.

Op het einde van het plaatsbezoek geef je te kennen of:

  • Je interesse hebt voor begeleiding door een BENOvatiecoach;
  • Je nog twijfelt voor begeleiding door een BENOvatiecoach;
  • Je blij bent met het bezoek/verslag maar op dit moment wens je geen begeleiding.

Stap 3: Adviesverslag van MAW (enkel bij renovatieadvies aan huis) 

Ongeveer één week na het bezoek van de renovatieadviseur ontvang je een uitgebreid adviesverslag. In het verslag vind je het stappenplan terug met de reeds besproken renovatie-ingrepen voor jouw woning. Voor elke stap wordt de prioriteit van de ingreep aangegeven en geeft men bovendien een persoonlijk advies en inschatting van de kosten. Op die manier kan je alles nog eens rustig nalezen en bekijken wat je met jouw budget kan opstarten.

Verder mag je rekenen op een uitgebreid pakket van technische informatiefiches voor de voor jouw woning prioritaire zaken.

Het verslag is inbegrepen bij het renovatieadvies aan huis. Bovendien is dit alles vrijblijvend: je bent niet verplicht om na dit advies ook effectief over te gaan tot uitvoering van één of meer renovatiewerken.

Stap 4: Begeleiding en ontzorging 

Gaf je te kennen interesse te hebben voor opvolging of nog te twijfelen dan word je opgebeld door een BENOvatiecoach om verder concreet af te spreken. Wens je alsnog geen begeleiding, dan staat het je nog steeds vrij dit te melden.

Stap 5: Start renovatietraject met begeleiding  

Heb je besloten om in te gaan op de begeleiding en ontzorging  gedurende de renovatiewerken? Dan start deze nu. De BENOvatiecoach gaat je helpen en ondersteunen van aan het begin van de renovatiewerken tot op het einde en zelf erna. De begeleiding gebeurt hoofdzakelijk telefonisch, via videogesprek of mail, indien nodig komt de BENOvatiecoach ook nog op huisbezoek. Ze helpen je met kiezen van de juiste ingrepen afhankelijk van je budget, het opvragen en vergelijken van offertes, kiezen van de juiste aannemer, opvolging van de werken etc.

Stap 6: Aanvraag premies

De overheid voorziet naast de begeleiding door een BENOvatiecoach ook heel wat financiële stimuli om jouw investeringen voor energiebesparende renovatiewerken te bekostigen. De BENOvatiecoach staat je bij om na de oplevering van de werken ook de eventuele premies aan te vragen waarvoor je aanmerking komt.

Naar top