Hinder door buren

Uw buren, uw vrienden?

Een babbeltje met de buurvrouw, een barbecue van de wijk,… Een goede relatie met de buren maakt het leven een stuk aangenamer. Soms kan je echter gestoord worden door de bezigheden van een buur. We hebben nogal snel de neiging om te klagen over de hinder van anderen, maar hebben de buren soms ook geen last van jou? Als je eerst eens nagaat waar je zelf soms hinder veroorzaakt, is het gemakkelijker om ook begrip te tonen wanneer je buur je hindert.

 

Wat een lawaai!

Het lawaai van de buren is na het verkeer de meest voorkomende vorm van geluidshinder. Deze overlast kan zorgen voor slapeloosheid, stress en oververmoeidheid. Ons gezond verstand kan echter al vaak zorgen voor het vermijden van deze problemen.

  • Gras maaien wanneer er op het terras van de buren bezoek zit of luide muziek opzetten wanneer de kinderen van de buren examens hebben, kan je makkelijk vermijden.
  • De televisie moet niet altijd even luid staan of zet hem zeker niet tegen de gemeenschappelijke muur met de buren.
  • Luide muziek kan je ook met een hoofdtelefoon beluisteren.
  • Bij een tuinfeest kan je best je buren op voorhand waarschuwen of nog beter: nodig ze uit!

 

Wat is die geur?

Geur kent geen tuingrenzen. Na een zware werkdag gezellig in de tuin zitten wil je liefst doen in een aangenaam ruikende omgeving. Afval dat in de tuin blijft liggen kan zorgen voor een onaangename geur. Zorg ervoor dat je tuin- en keukenafval op een correcte manier composteert. Draag zorg voor je huisdieren zoals kippen of ganzen in je tuin. Als je niet voldoende tijd hebt om ze te verzorgen, begin er dan niet aan.

Rook is zeker geen aangename geur in de tuin. Het verbranden van afval is dan ook verboden. Vijfentwintig procent van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door de vuurtjes in de tuin. Planten gaan stuk van de rook en de was bij de buren aan de wasdraad zal ook minder fris ruiken.

 

Is het nu dag of nacht?

Het is niet aangenaam als het de hele dag licht is. Ook is dit niet ideaal voor een gezonde nachtrust. Probeer verlichting in de tuin steeds naar je eigen eigendom te richten en gebruik liever verlichting met een bewegingsdetector. Denk steeds goed na over de plaatsing van verlichting en laat ze niet bij de buren binnenschijnen.

Vaak is hinder van buren geen kwestie van slechte wil, maar eerder een gevolg van nonchalance. Mensen beseffen dikwijls niet dat ze hinder veroorzaken. Na een goed gesprek willen ze vast wel rekening met je houden!

 

Meer informatie over het thema hinder is terug te vinden op de site van de Vlaamse overheid.