Kattenbeleid - verplichte castratie en zwerfkattenbeleid

Overlast door (zwerf)katten

Bij het gemeentebestuur komen af en toe meldingen binnen van overlast door zwerfkatten: opengekrabde vuilniszakken, geurhinder door 'sproeien' van katers, geluidshinder door 'verliefde' katers, uitwerpselen,... De zwerfkatten zijn bovendien veelal ziek, vechten met onze huiskatten en brengen zo ziektes over.

Wij sommen een aantal diervriendelijke methoden om ongewenst bezoek van zwerfkatten op je eigendom te voorkomen: Plaats stokjes of leg doornige takken op plaatsen waar katten graag hun behoefte doen. Installeer een sproeisysteem met sensor op strategische plaatsen (katten houden niet van water). Katten lopen niet graag op krakende cacaodoppen. Ook strooien van peper of koffiedik (op en rond de vuilniszak bijvoorbeeld) zou helpen.

Gebruik in geen geval vergif om zwerfkatten te bestrijden. Dit is verboden en bovendien gevaarlijk voor andere dieren en voor kinderen.

 

Verplichte castratie

Een (zwerf) is al vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 à 8 maanden en werpt gemiddeld 2 nestjes per jaar van 4 jongen. De jonge katjes zorgen zelf al snel voor nakomelingen. Na 3 jaar worden zo maar liefst 512 zwerfkatten geboren. Naast de overlast voor de omgeving, veroorzaakt overpopulatie ook veel dierenleed.

Zwerfkatten zijn echter ongewenste nakomelingen van onze huiskat. De beste oplossing om het zwerfkattenprobleem te voorkomen, is dus je eigen huiskat laten castreren of steriliseren. Dit is een wettelijke verplichting in Vlaanderen. Katten geboren na 1 september 2014 moeten ten laatste in 2020 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Nieuwgeboren katjes moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden voor de leeftijd van 5 maanden (kan vanaf 8 weken) of voor verhandeling. De wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.

Castratie biedt bovendien een aantal voordelen voor je kat. Een gecastreerde poes heeft minder kans om melkkliertumoren te ontwikkelen. Gecastreerde katers vertonen minder zwerflust, ze vechten minder en ze stoppen meestal met overal te urineren om hun territorium te markeren.

Toch onverwacht een nestje kittens? Dump de kleine katjes dan in geen geval, maar zoek een goede thuis!

Voederen van zwerfkatten en verwilderde dieren?

Voederen van zwerfkatten doe je beter niet! Het politiereglement stelt dat het voederen van verwilderde duiven en katten op openbare wegen en plaatsen verboden is én dat men alle maatregelen dient te nemen tegen het nestelen van verwilderde duiven en katten. Voederen verstoort het instinct van de dieren en brengt de zwerfkattenpopulatie uit evenwicht. Katten zoeken de gemakkelijkste weg naar voedsel en gaan hun voedsel niet langer zelf vangen. Ze zoeken mensen op tijdens hun bedeltocht naar voedsel, en kunnen hierbij wel eens agressief worden. Het voederen zorgt er ook voor dat zieke en zwakke dieren, die anders door natuurlijke selectie zouden verdwijnen, zich blijven voortplanten, en besmettelijke ziektes zich snel kunnen verspreiden onder de kattenpopulatie. Daarnaast trekt achtergelaten voedsel voor zwerfkatten ook ratten en ander ongedierte aan. En deze zorgen op hun beurt voor extra overlast voor u en uw omgeving.

Bakjes en schaaltjes met eten en drinken op het openbaar domein geven een onverzorgde indruk en zijn onhygiënisch. Het opruimen achteraf van de bakjes en schaaltjes kost de gemeentediensten ook veel tijd en geld. Wist je dat het voederen van dieren op het openbaar domein zelfs verboden is volgens het Algemeen Politiereglement?

Gemeentelijk beleid (cbs beslissing 5/2/2021, adviesraad cluster Omgeving d.d. 15/12/2021)

Wie dat wenst kan op de gemeentelijke loods, Bruinbekestraat 8A te Schellebelle, een zwerfkattenval van de gemeente ontlenen, waarmee u uitsluitend van maandag t.e.m. woensdag zwerfkatten vangt. Zit er een zwerfkat in de kooi, dan contacteert u de gemeente, waarna de zwerfkat opgehaald wordt voor overbrenging naar een dierenasiel.  De gevangen dieren worden in het asiel verzorgd (ontwormen, etc.) en gesteriliseerd, waarna ze voor adoptie worden aangeboden.  De gevangen dieren worden gefotografeerd en op de gemeentelijke website geplaatst (http://www.wichelen.be/milieu/zwerfkattenacties).

Bij grote overlast wordt, indien nodig, een “zwerfkattenactie” georganiseerd door de gemeente. Daarbij wordt de actie aangekondigd op de gemeentelijke website en via facebook en wordt opgeroepen om uw huiskat tijdens de vangstperiode binnen te houden of een identificatieteken aan te brengen zodat enkel zwerfkatten worden gevangen. Gebruik hiervoor géén halsbandje met riemsluiting maar één met veiligheidssluiting (cfr. sluiting helm). Deze klikt op wanneer de kat verstrikt zou geraken.

Een folder over sterilisatie en castratie van katten kunt u hier terugvinden.