Mobiele camera's op glasbolsites

 Stevige aanpak sluikstortproblematiek regio Dendermonde-Wetteren

Pakkans sluikstorters groter dankzij mobiele camera’s op glasbolsites

De gemeenten Wichelen, Wetteren, Laarne en Melle keurden als eerste in onze regio de inzet van mobiele camera’s in de buurt van glasbollen goed. Via dit project kan de Handhavingscel van Verko het opkuisen van glasbolsites combineren met voorbereidend werk voor de instanties die bevoegd zijn om sluikstorters te sanctioneren.

Met de Handhavingscel heeft Verko een krachtig instrument in handen om de problematiek van sluikstort in de regio Dendermonde-Wetteren nog steviger aan te pakken. Medewerkers van de cel zijn dagelijks op stap om de glasbolsites grondig te reinigen. "Vaak weten we niet wie het afval daar moedwillig heeft geplaatst," zegt Verko-voorzitter Dirk Abbeloos, "maar met de inzet van mobiele camera’s komt daar verandering in. De eerste camera is al actief in Wichelen. Ook de gemeenten Wetteren, Laarne en Melle gaven hun fiat voor een camera. Van zodra alle administratieve formaliteiten vervuld zijn, kunnen we ook daar één glasbolsite per gemeente onder het vizier van een camera plaatsen. Verko beschikt in totaal over 10 mobiele camera’s, zodat elke gemeente in ons werkingsgebied gelijktijdig gebruik kan maken van één camera en het grote voordeel van mobiele uitrustingen is dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn."

De coördinator van de Handhavingscel is gemachtigd om de opgenomen beelden te bekijken. In geval van sluikstort zal hij de beelden met identificatiegegevens doorgeven aan de politie voor verdere opvolging. Daders riskeren een fikse boete, niet alleen voor het sluikstorten rond glasbollen, maar ook op andere locaties. Wanneer de politie of medewerkers van de gemeente ergens sluikstort zien, labelen ze dit en contacteren ze de Handhavingscel voor inzameling. Ook hier geldt dat Verko eventueel aangetroffen identificatiegegevens doorgeeft aan de politie of GAS-ambtenaar.

Over Verko
Verko organiseert de ophaling en verwerking van huishoudelijk afval in de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen. De afvalintercommunale is gespecialiseerd in de productie van compost op industriële schaal en beschikt over 10 containerparken en 2 Kringloopwinkels. Via onze communicatiemiddelen zetten we ook in op afvalpreventie en sensibilisering.

Perscontact & public relations:
Anika Buyst, Verantwoordelijke Externe Communicatie anika.buyst@dds-verko.be . tel 052 25 18 29 · gsm 0473 75 25 90 · fax 052 20 01 42 Bevrijdingslaan 201 . 9200 Dendermonde . www.dds-verko.be . facebook.com/afvalintercommunaleVERKO