Van ‘burgerinitiatief naar energiecoöperatie’: informatie- en inspiratieavond

Steeds meer steden en gemeenten ondertekenen het Burgemeestersconvenant en engageren zich bij Europa om samen met hun bevolking tot 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030. Ook Wichelen besliste om  in te stappen in het Burgemeestersconvenant.

Willen we deze klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we volop inzetten op energiebesparing en hernieuwbare energie. Lokale natuurlijke rijkdommen als zon en wind zijn overvloedig aanwezig en wachten om geoogst te worden. En dat doen we best zelf. Waarom bijvoorbeeld geen zonnepanelen op het dak van je school of vereniging?

Burgercoöperaties zijn in opmars en zorgen voor lokale verankering. Maar hoe werkt zo’n coöperatie en hoe begin je eraan? In heel wat landen verenigen burgers zich al jarenlang om hun energievoorziening in eigen handen te nemen en ook in Vlaanderen zijn er heel wat mooie voorbeelden.

Samen met Vormingplus Waas-en-Dender, Rescoop.Vlaanderen en het Oost-Vlaams Energielandschap organiseert onze gemeente Wichelen (samen met Dendermonde, Hamme, Wetteren en Laarne) daarom op dinsdag 22 mei 2018 in Dendermonde een informatie –en inspiratieavond over de rol die burgercoöperaties hierin kunnen spelen en hoe een energiecoöperatie op te starten. Jan De Pauw van Rescoop.Vlaanderen legt uit wat een burgercoöperatie precies inhoudt en reikt handvatten aan om er zelf een op te starten.

Praktische info:

Waneer: dinsdag 22 mei 2018, van 19u30 tot 22u00

Waar: CC Belgica Dendermonde, Kerkstraat 24

Inschrijven via www.vormingplus.be/waas-en-dender

Bereikbaarheid: www.ccbelgica.be/bereikbaarheid

Ben je niet vrij deze avond, maar heb je toch interesse om mee te werken aan zo’n burgercoöperatie, stel je dan kandidaat via info@energielandschap.be. Inschrijving of interesse doorgeven graag voor 22 mei 2018.

Meer info:

Oost-Vlaanderen Energielandschap
PAC Het Zuid, W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
info@energielandschap.be
Contactpersoon: Moira Callens, projectcoördinator tel 09 267 75 65

‘Een initiatief van de stad Dendermonde, de gemeenten Wetteren, Laarne, Wichelen en Hamme, samen met Vormingplus Waas-en-Dender, ‘Klimaatgezond Oost-Vlaanderen’, Oost-Vlaams Energielandschap en ‘Gemeente voor de Toekomst’ van de Bond Beter Leefmilieu.