Veelgestelde vragen PFAS-verontreiniging

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn PFAS?
  PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU.
  PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen.
  Meer weten? Klik hier.
 • Is het nodig om ook in mijn tuin stalen af te nemen voor onderzoek?
  Dit is nog niet aan de orde. Het lokaal bestuur wacht verdere instructies van OVAM af en indien nodig zal er een bodemsaneringsdeskundige aangesteld worden. Die zal de verdere stappen in het onderzoek bepalen.
 • Ik maakte tot op heden gebruik van grondwater voor consumptie. Wat nu?
  Ben je nog niet aangesloten op het drinkwaternet? Neem contact op met Farys voor een drinkwateraansluiting. Je vindt meer informatie op deze website
 • Werden er al stalen genomen op de schoolsite?
  Lokaal bestuur Wichelen liet op eigen initiatief stalen nemen op de schoolsite De Meander (Margote 114). Deze stalen werden genomen op de onverharde plaatsen waar de kinderen vaak buiten spelen. De resultaten van deze stalen overschreden de norm niet en waren dus geruststellend.
 • Wanneer onderzoekt de OVAM de oefenlocaties van de brandweer en krijgen die locaties prioriteit als er bijvoorbeeld een school in de buurt ligt?
  De OVAM startte begin juli 2021 met bodemonderzoeken op de terreinen waar zo’n onderzoek nodig is. Locaties in de buurt van woonzones, scholen en drinkwatergebieden krijgen daarbij prioriteit.