#EenhartvoorScheldevallei

Gepubliceerd op  maandag 17 jul 2023 om 11:51 uur
Projectoproep Streekfonds Oost-Vlaanderen

#EenhartvoorScheldevallei geeft sociale projecten tot 12.000 euro steun

Oproep voor lokale initiatieven geopend

Heeft je wijk nood aan een groene ontmoetingsplek? Wil je vzw activiteiten organiseren om kwetsbare jongeren te ondersteunen? Droomt je sportvereniging van een G-sportwerking? Of heb je een ander idee waarmee je de wereld een beetje beter kan maken voor je streek en je streekgenoten? Blijf er niet mee zitten: pitch het voor 8 november bij #Een hart voor Scheldevallei en krijg een financieel duwtje in de rug.

Streekfonds Oost-Vlaanderen maakt werk van een warme provincie, waar het voor iedereen goed is om te wonen, te werken, te ontspannen, te leven en op te groeien. Daarom ondersteunt het samen met heel wat gemotiveerde mensen en organisaties uit de regio jaarlijks diverse lokale initiatieven die een verschil maken.

“Afgelopen jaar kregen 39 sociale, inclusieve initiatieven verspreid over de hele provincie in totaal 376.141 euro steun”, vertelt coördinator Stefanie Albers. “Concreet begeleidt Streekfonds Oost-Vlaanderen de geselecteerde projecten om via een crowdfunding de helft van de benodigde middelen in te zamelen. Dankzij de financiële steun van onze partners verdubbelen we vervolgens het opgehaalde bedrag, met maximaal 6.000 euro. Het plafond ligt deze keer 1.000 euro hoger dan de voorbije jaren.”

Gezocht: projecten die mens en omgeving verbinden

Wie op een duurzame manier een maatschappelijke nood wil aanpakken in zijn buurt, stad of gemeente kan zich vanaf vandaag t.e.m. 8 november kandidaat stellen via streekfondsoostvlaanderen.be.

“Belangrijk is dat je lokaal project erop gericht is om mensen met elkaar en met de (leef)omgeving te verbinden, en dat je er als initiatiefnemer klaar voor bent om straks de handen uit de mouwen te steken om je concreet idee uit te voeren”, aldus Albers. “Wil je jouw project nog even aftoetsen, mail naar info@streekfondsoostvlaanderen.be of schrijf je in voor het digitale infomoment op 18 september of 10 oktober.”

Sterke regionale werking in de Scheldevallei

Streekfonds Oost-Vlaanderen opereert onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting en gelooft sterk in de kracht van lokale netwerken. Buurtbewoners kennen als geen ander de noden en opportuniteiten in hun streek. Daarom is de werking opgesplitst in vijf regio’s. Voor #Een hart voor Scheldevallei komen projecten in aanmerking in de volgende steden en gemeenten: Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen, Zele.

In het verleden werkten ID+Art vzw en het parket van Dendermonde samen met #Een hart voor Scheldevallei. Zij wilden kwetsbare jongeren in de leer laten gaan bij lokale kunstenaars. Er werd ruim 15.000 euro opgehaald voor het initiatief. David (16) uit Nigeria, die toen pas een jaar in België woonde, was een van de deelnemers. “Door mijn samenwerking met beeldhouwer Luc De Man heb ik besloten om een kunstopleiding te volgen”, vertelt hij. “Maar ik heb hier meer aan overgehouden dan mijn interesse in kunst. Hoewel ik al veel mensen kende in België, waren er niet zoveel bij wie ik terechtkon als ik een probleem had of me niet goed voelde. Bij Luc kon dat wel, dus ik heb heel veel aan hem en het hele project gehad.”

Bekijk hier alle inspirerende projecten van #Een hart voor Scheldevallei.

Naar top