Nieuwe bankautomaat in Wichelen

Gepubliceerd op  donderdag 26 okt 2023 om 14:54 uur
Er is een nieuwe bankautomaat op komst!

Tijdens de gemeenteraad van woensdag 25 oktober 2023 werd de overeenkomst voor het plaatsen van een bankautomaat goedgekeurd.

Waar komt deze bankautomaat en vanaf wanneer kan je er terecht?

Batopin zal nog dit jaar of begin 2024 een bankautomaat plaatsen op het kleinste deel van de parking in de Margote, naast het voormalige dorpscafé Markoen. De automaat zal begin 2024 operationeel zijn.

Batopin is een nieuw, bankneutraal netwerk van geldautomaten in België en zorgt er mee voor dat het netwerk van bankautomaten in België uitgebreid wordt. Er zijn immers steeds minder banken die een bankautomaat in hun kantoor voorzien. De federale regering heeft daarom beloofd dat 95% van de burgers een bankautomaat ter beschikking moet hebben binnen een straal van 5 km.

Hoe is men tot deze oplossing gekomen?

Het lokaal bestuur van Wichelen stelde verschillende locaties voor aan Batopin, maar er is weinig onderhandelingsmarge aangezien het Batopin is dat de uiteindelijke knoop doorhakt.

Batopin wil het liefst een automaat plaatsen op een goed bereikbare, druk gebruikte weg. De gewestweg in Wichelen kreeg daarom hun voorkeur. In Schellebelle is er nog een bankautomaat beschikbaar in het bankkantoor.
Stel dat er in de nieuwe bankautomaat onvoldoende transacties zouden gebeuren, dreigt die te verdwijnen. We hebben er dus baat bij om de best gelegen locatie te kiezen.

Waarom komt er (voorlopig) geen bankautomaat in Serskamp?

Op het moment dat lokaal bestuur een andere bestemming zocht voor het gebouw van het gemeentehuis, waren er vergevorderde afspraken met een bank, maar die partner haakte op het allerlaatste moment af.

Kan het lokaal bestuur zelf geen bankautomaat plaatsen?

Dit is geen kerntaak van een lokaal bestuur. Bovendien hangt er een stevig prijskaartje aan vast. 
Dit is de opdracht van de banken. Daarom heeft de federale regering hen verplicht om binnen een straal van 5 kilometer.

Naar top