Een geveltuintje ...

Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddelijk tegen de gevel van jou eigendom. In een geveltuin kan je klimplanten, struiken, één -of meerjarige planten en bloembollen zetten. Als je een geveltuin wil aanleggen en je neemt daarbij een deel van het voetpad in, dan heb je een vergunning nodig.

Voorwaarden:

  • Enkel klimplanten die voorkomen in de door ge gemeente opgestelde keuzelijst zijn toegelaten.

  • Loodrecht op de gevel gemeten, mag een geveltuintje maximaal 30cm breed zijn. Op 2,5m hoogte mag het verbreden tot 60cm. Zonodig wordt de beplanting regelmatig bij gesnoeid.

  • De geveltuin wordt duidelijk afgeboord om verzakkingen tegen te gaan en om de inmenging van reinigingsproducten en strooizout te vermijden, en opdat materiaal van het plantvak niet op openbaar domein terecht komt. De afboording is inbegrepen in de maximale breedte van 30cm van de geveltuin.

  • Op het voetpad moet een doorgang van minstens 1,5m vrijgehouden worden. indien de breedte van het voetpad minder is dan 1,5m, dient de vrije doorgang nar realisatie van geveltuin minstens 1m zijn.

  • De geveltuin moet op minstens 30cm afstand blijven van aanpalende eigendommen. Indien er met de aanpalers een gezamenlijke akkoord of ontwerp is, is een aanleg binnen deze afstand ook mogelijk.

  • De aanvrager verbindt zich ertoe de geveltuin onkruidvrij te houden zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

  • De eigenaar van de geveltuin moet met regelmaat het afval (bladeren, takken,…) afkomstig van de geveltuin op het voetpad/de straat opruimen.

  • Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatborden, verkeersborden en huisnummers moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn.

Tips voor een nog mooiere geveltuin

Tip 1: Plant ook bloembollen in je geveltuintje, ze zijn een voedselbron voor de vroegst vliegende bijen en zorgen voor de eerste lentekleuren (sneeuwklokjes, winteraconiet, krokussen, blauwe druifjes, alle alliumsoorten)

Tip 2 : Bemest je klimplant in het voorjaar met een laagje compost of een handvol organische mestkorrels

Tip 3 : Combineer je gevelplant met een bodembedekker of kruiden. Rozemarijn, salie, oregano, bieslook zijn echte nectar –en stuifmeelfabrieken en doen het goed in de zon op schrale, droge bodem. Voor zonnige gevels: hemelsleutel, campanula, duizenblad, lavendel.
Voor halfschaduw – schaduw: lievevrouwbedstro, honddraf, vrouwenmantel, longkruid, maagdenpalm.

De vergunning kan je aanvragen via het het webformulier of door het aanvraagformulier hier te downloaden en te bezorgen aan het Lokaal Bestuur, Sociaal huis, Oud Dorp 2, 9260 Wichelen.

Het volledige gemeentelijke reglement, goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit op 27 januari 2021 kan u hier raadplegen.