Actieweek : huurprijsaffichering

Woonplus – de intergemeentelijke samenwerking rond wonen tussen Laarne, Wetteren en Wichelen – organiseert van 11 mei t.e.m. 18 mei 2020 een actieweek rond de correcte en volledige publicatie van de gevraagde huurprijs en kosten/lasten bij woningen op de private huurmarkt.

 Het is immers verplicht om het bedrag van de gevraagde huurprijs en van de kosten en/of lasten correct te vermelden bij iedere vorm van bekendmaking. Ook wanneer er geen kosten en/of lasten zijn, moet dit vermeld worden (bijvoorbeeld: maandelijkse kosten: 0 euro of geen). Op die manier krijgt de kandidaat-huurder een beeld van de totale woonkost en kan discriminatie op de private huurmarkt vermeden worden.

 In deze actieweek zal meer gericht gecontroleerd worden op het correct vermelden van alle verplichte gegevens op raamaffiches – en borden. Daarnaast zullen we ook digitaal, aan de hand van verschillende immobiliënsites, toezien op de correcte vermelding van de huurprijs en kosten/lasten bij woningen die te huur worden aangeboden.

 Het politiereglement voorziet in een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete) van 100 euro voor het niet correct of onvolledig bekendmaken van de huurprijs en kosten/lasten. Het is bovendien mogelijk dat deze GAS-boete stijgt tot 350 euro, na herziening van het politiereglement.

 Wanneer je vragen hebt over de toepassing van het reglement of een gratis raamaffiche te huur wil, kan je steeds terecht aan het woonloket van je gemeente.

woondienst@wichelen.be  of 052 43 24 19