Het EPC in een nieuw jasje vanaf 2019!

 Het EPC in een nieuw jasje vanaf 2019!


Het EPC informeert kopers en huurders
In 2007 werd het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht voor woningen en appartementen die te koop werden aangeboden. Enkele maanden later werd de verplichting ook ingevoerd voor verhuur. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw.

Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn reeds meer dan 1 miljoen EPC’s ingediend voor het Vlaamse woningenbestand .

Tien jaar na de lancering van het EPC, wordt nu gewerkt aan een grondige uitbreiding ervan. Het vernieuwde EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van de woning.

Wat verandert er?
Op het nieuwe EPC zal een label toegevoegd worden, gaande van A+ (zijnde een woning die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende woning). Door het label toe te voegen, zal de potentiële koper/huurder nog sneller de staat van de woning kunnen inschatten op gebied van de energieprestaties.

Daarnaast worden de aanbevelingen grondig uitgebreid en aangevuld met een kostenindicatie. Ook meer technische informatie zal terug te vinden zijn op het nieuwe EPC.

Wat moet u doen als u uw woning te koop op te huur wilt stellen?

Zolang u over een geldig EPC beschikt, hoeft u geen nieuw EPC te laten opmaken. Een EPC, ook in het oude jasje, is sowieso tien jaar geldig.

Heeft u geen (geldig) EPC dan moet u een erkende energiedeskundige type A contacteren. Die zal de woning inspecteren en een EPC opmaken met behulp van een software die door het VEA ter beschikking wordt gesteld. De lijst met erkende energiedeskundigen type A vindt u op http://www.energiesparen.be/epcparticulier.

Waar willen we naartoe

Het EPC is uiteindelijk een instrument om kopers, huurders en ook eigenaars te sensibiliseren over de energetische prestaties van hun woning, appartement, … Uiteindelijk willen we in Vlaanderen tegen 2050 een energiezuinig gebouwenpark! Op het nieuwe EPC zal u kunnen zien in welke mate uw woning al voldoet aan de langetermijndoelstelling.die voor de energieprestatie van het Vlaamse woningenbestand is vastgesteld.

Meer info :

www.energiesparen.be/epcparticulier    

  of bel 1700. Klik hier voor de brochure.