Toeristische info

Wichelen is een landelijke, overwegend groene Scheldegemeente. Ze ligt in het midden van de vierhoek gevormd door de steden Gent, Dendermonde, Lokeren en Aalst. Ze is een oase van rust met haar malse weiden, bebouwde akkers, uitgestrekte rozen- en plantenvelden en enkele loofbossen. Maar er zijn ook enkele historisch waardevolle gebouwen te zien.

De deelgemeenten Serskamp en Schellebelle staan bekend als plantencentra. Serskamp kan bovendien bogen op enkele mooie bossen: het Nonnenbos, het Smetledebos en de bossen rond het Eedgoed, een omwalde middeleeuwse kasteelhoeve.

 

Een andere fluweelgroene troef, geschonken door de natuur, zijn de laagggelegen Scheldemeersen. Schellebelle pronkt met zijn Kalkense Meersen, een uniek natuurgebied ten noorden van de Schelde, ettelijke hectaren groot. De Wichelse tegenhanger vormen de Bergenmeersen die eveneens tot een biljartvlakke fietstocht uitnodigen.

 

Traditioneel vormen kerken een historisch belangrijk herkenningspunt in het landschap. In onze deelgemeenten is dat niet anders. De Sint-Jansonthoofdingkerk van Schellebelle is de oudste: de imposante westertoren dateert uit de 14de eeuw en vormt als geheel een beschermd monument. Van jongere datum zijn de Wichelse Sint-Gertrudiskerk, de Serskampse Sint-Denijskerk en de Sint-Jozefkapel in de wijk Bruinbeke, alle neogotisch van stijl. Ze bevatten een interieur en kerkschatten van merkelijke oudere datum.

           

 

 

De deelgemeente Schellebelle heeft een driehoekig dorpsplein, waarop jaarlijks, de tweede zondag na Pinksteren, de aloude "Potjesmarkt" wordt gehouden. Het is een grote kermis waarop "potjes" (in keramiek, sieraden voor de huiskamer), worden verkocht.'s Anderendaags volgt dan de jaarmarkt. Rond de grasgroene dries vind je de al vermelde parochiekerk, 't Kot, een voormalige 17de-eeuwse gevangenis-met-pui en het gemeentehuis. Achter de huizen aan de Schelde ligt het Veer, de overzetdienst naar de linkeroever, waar ook de Kalkense Meersen zich bevinden.

 

Het oude dorpscentrum van de deelgemeente Wichelen is trots op zijn Oud-Gemeentehuis, het voormalige vergaderlokaal van de schuttersgilde Sint-Sebastiaan (1682). Op het kerkhof, waar de vroegere romaanse kerk stond die in de 19de eeuw werd gesloopt, bevindt zich de witgekalkte Marculfusbron. Ten zuiden van de spoorweg ligt de landelijke wijk Hulst, een beschermd dorpsgezicht, bestaande uit een hectarengrote weide met een aantal hoeven eromheen.

 

Verschillende beken doorkruisen de gemeente. Hun valleien herbergen een schat aan fauna en flora. Eén ervan is de Molenbeek waarop twee watermolens zijn gelegen, die helaas al jaren werkloos zijn. Idyllische plaatjes bieden ze nog wel.

 

Folklore is in onze Scheldegemeente geen onbekend begrip. De reuzenfamilie van de Verhoogstraat zet jaarlijks de bloemetjes buiten, op zondag na 16 september of op 16 september zelf. Vrijgezel Kobe woont in de Hoogstraat.
De reuzenfamilie van Bohemen komt enkel nog op aanvraag naar buiten.

 

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar kun je "de beer" tegen het lijf lopen, een bonte groep zingende figuren die van deur tot deur trekt om alle gemeentenaren een gelukkig jaar te wensen. De beer is dus hoegenaamd niet kwaadaardig.

   

 

Industrie is er nauwelijks of niet op onze gemeente. In een paar ambachtelijke zones zijn kleinere, milieuvriendelijke bedrijven gevestigd. In de deelgemeente Schellebelle is de lingeriesector een belangrijke werkgever,, maar de boomkwekerijen zijn, ook in de deelgemeente Serskamp, talrijk in aantal. Wichelen telt overwegend landbouwbedrijven.

 

Meer inlichtingen:
Cultuurdienst
052 43 24 09
cultuurdienst@wichelen.be