Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP)

Met het Lokaal Energie- en Klimaatpact wil Vlaanderen lokale besturen ondersteunen in het behalen van concrete klimaatdoelstellingen en bouwt het voort op reeds ingeburgerde initiatieven (zoals het Burgemeestersconvenant 2030).

Op 13 oktober 2021 heeft de gemeenteraad van Wichelen het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 (LEKP) ondertekend. Hiermee engageert Wichelen zich om concrete klimaatdoelstellingen te behalen tegen 2030. De Vlaamse Overheid engageert zich op zijn beurt om professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, het promoten van nuttige beleidsmaatregelen en om een financiële ondersteuning te bieden.

Aan de ondertekening van het pact zijn concrete doelstellingen verbonden. De ondertekening en uitwerking van het Burgemeestersconvenant 2030 is daar één van, maar ook bv. het verminderen van de uitstoot, de verLEDding van de openbare verlichting en het inzetten op hernieuwbare energie.

In het pact wordt er gefocust op 4 werven:

  • Werf 1: Laten we een boom opzetten
  • Werf 2: Verrijk je wijk
  • Werf 3: Elke buurt deelt
  • Werf 4: Water het nieuwe goud

Op 21 oktober 2022 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed. 

Op 21 juni 2023 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 goed.

Lokaal Energie en Klimaatpact 2.1523,4 Kb(pdf)

Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0753 Kb(pdf)

Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.05,4 Mb(pdf)

Oproep groenblauwpeil

Heb jij een boom geplant? Of een stuk haag gezet? Misschien heb je wel je voortuin onthard of een regenwaterput geïnstalleerd? Dan willen we je alvast bedanken voor je inspanningen. Je kan je gemeente nog verder op weg helpen door je actie ook te registreren. Zo telt ook jouw boom of regenwaterput mee!

Registreer hier jouw actie

Kies na het aanmelden niet voor 'start' maar selecteer 'een nieuwe LEKP-verbetering toevoegen'.

Naar top