Aangifte geboorte

Een geboorteaangifte is de registratie van de geboorte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de geboorteplaats van het kind.

De geboorteaangifte gebeurt door de moeder, de vader/meemoeder of beiden samen. De vader of meemoeder kan het kind enkel aangeven:

  • als hij of zij gehuwd is met de moeder
  • als hij of zij voor de geboorte het kind erkend heeft. Als de vader of meemoeder het kind nog niet heeft erkend, dan kan dit nog tijdens de aangifte. In dat geval moeten de moeder en de vader/meemoeder samen aanwezig zijn.

Na de dag van de bevalling heb je 15 kalenderdagen de tijd om de geboorte aan te geven. Als de 15e dag na de bevalling een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag is dan heb je nog tijd tot de eerstvolgende werkdag.

De geboorteaangifte dient te gebeuren bij de dienst burgerlijke stand van de stad of gemeente waar het kind geboren is. In sommige steden/gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte in het ziekenhuis te doen. 

Bij de aangifte van geboorte dienen volgende documenten voorgelegd te worden:

  • jouw identiteitskaart
  • het medisch geboorteattest van de arts of de vroedvrouw die bij de bevalling aanwezig was (statistisch model I)
  • indien gehuwd: het huwelijksboekje

Na de aangifte krijg je het attest voor de aanvraag van de zwangerschapsvergoeding bij het ziekenfonds, een attest voor inenting tegen poliomyelitis en een uittreksel van de geboorteakte van het kind.

Naar top