Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen.

De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen in Oost-Vlaanderen, zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken. Nesten aan gebouwen, laag tegen de grond, dichtbij bewoning,… zullen meer overlast geven en geven we prioriteit in de bestrijding.

Beheer in onze provincie

In 2024 zet de Provincie samen met RATO vzw in op gecoördineerd beheer. De bestrijding is gratis voor melders uit Wichelen, aangezien onze gemeente beslist heeft mee in te stappen in dit plan.

De nesten hangen vaak op moeilijk bereikbare plekken, waardoor er speciaal materiaal en expertise nodig is. Neem daarom nooit zelf bestrijdingsacties. De bestrijding gebeurt door opgeleide medewerkers vanaf begin juni tot half november 2024.

Nest gespot? Meld het!

Voor 1 juni 2024

Vanaf 1 juni 2024

Tip: Zend een foto in waarop de wesp ook goed zichtbaar is. Verschillende soorten wespen bouwen eenzelfde type nest dit moment van het jaar. Een duidelijke foto van de wesp helpt om de soort te bepalen.

  • Stap 2: Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om Aziatische hoornaar gaat.
  • Stap 3: Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding
  • Stap 4: Ging je melding over Aziatische hoornaar? Doet je lokaal bestuur mee met het gecoördineerd plan met RATO vzw?
    • Ja: dan maken we een afspraak voor de bestrijding.
    •  Nee: dan verwijzen we je door naar een ander contactpunt dat je verder kan helpen.
  • Stap 5: we komen langs om het nest te bestrijden. In bepaalde gevallen is bestrijding niet altijd mogelijk omdat bijvoorbeeld het nest te hoog hangt.

In gevaarlijke, levensbedreigende situaties neem je best contact op met de brandweer (bel 112).

Nest en insect herkennen

Primaire en secundaire nesten

De voorbije jaren werd geprobeerd om alle nesten van Aziatische hoornaars te verdelgen. De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die onze inheemse insectensoorten bedreigt. Ondanks de inspanningen is het duidelijk dat de Aziatische hoornaar gevestigd is. Uitroeien is onmogelijk geworden.

Een Aziatische hoornaar maakt twee soorten nesten: een primair nest in het voorjaar en een secundair nest vanaf augustus. Secundaire nesten hangen meestal op grote hoogte (>10m) en hebben een doormeter van 80cm of meer. Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze secundaire nesten worden vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.  

M. Segers & Ovillegas

Foto: verschil tussen een primair (links) en een secundair nest (rechts)

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

De website Vespa-Watch of de app ObsIdentify helpen je om individuele Aziatische hoornaars te herkennen en onderscheiden van andere wespen.

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel.

Helaas verwarren veel mensen de Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardig en enorm nuttig.

Naar top