Kids-ID

De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar. De Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens van jouw kind, zijn of haar foto en de namen van de ouders. De gegevens zijn zichtbaar op de kaart en zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland. Deze kaart is:

 • geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten. In sommige landen moet het kind begeleid worden door een ouder of voogd of beschikken over een ouderlijke toestemming.
 • verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar je als volwassene ook gewoon met jouw identiteitskaart naartoe kunt, zonder dat je een internationaal paspoort nodig hebt.

De Kids-ID is meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Met de dienst 'Hallo Ouders' biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet. Ze kunnen zich online identificeren met hun Kids-ID en een pincode, maar ze kunnen geen documenten online tekenen.

Als je een Kids-ID wilt aanvragen, moet je aan deze voorwaarden voldoen:

 • je moet het ouderlijk gezag uitoefenen over het kind
 • het kind dient mee te komen bij de aanvraag van de Kids-ID 

Een Kids-ID is altijd 3 jaar geldig en blijft geldig tot de vervaldag, ook al is het kind ondertussen 12 jaar geworden. Vanaf die leeftijd dient elke Belg namelijk normaal een elektronische identiteitskaart (eID) aan te vragen.

Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldig Kids-ID hebben, ontvangen pas een uitnodiging tot aanvraag van een eID ten laatste 2 maanden voordat hun Kids-ID vervalt.

De Kids-ID moet ook niet vervangen worden wanneer het kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld en kan dus zo worden aangepast waarnaar het kind zal verhuizen.

Procedure

Kids-ID aanvragen (op eigen initiatief)

De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders en is enkel verplicht als je met jouw kind naar het buitenland gaat.
Je vraagt de Kids-ID aan bij het gemeentebestuur waar het kind is ingeschreven. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Het aanmaken van de Kids-ID duurt 2 tot 3 weken. In drukke periodes kan de aanmaaktermijn oplopen. Vraag de Kids-ID dus tijdig aan voor je op reis vertrekt.

Is de Kids-ID gestolen? Meld de diefstal van de kaart eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van jouw gemeente) én daarna bij de dienst bevolking.

Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of ID is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken.

Kids-ID afhalen

Wanneer je de Kids-ID aangevraagd hebt, krijg je volgende codes toegestuurd per post:

 • een pukcode om de kaart te activeren
 • een pincode om de kaart te gebruiken voor elektronische toepassingen (vanaf 6 jaar)
 • een code 'contact ouders' om het cascadesysteem 'Hallo Ouders' te activeren.

Neem de codes mee bij het afhalen van de Kids-ID. Het kind moet niet aanwezig zijn bij de activering, enkel bij de aanvraag.

Mee te brengen bij de aanvraag

 • minstens 1 van de ouders die het ouderlijk gezag uitoefent over het kind met zijn/haar elektronische identiteitskaart
 • het kind (of kinderen) waarvoor de Kids-ID wordt aangevraagd
 • 1 recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) van het kind die voldoet aan de voorwaarden voor pasfoto's

Mee te brengen bij het afhalen

 • de brief die je thuis kreeg met de pin- en pukcode
 • eventueel de vorige Kids-ID

Kostprijs

ProcedurePrijsAflevertijdAfleveringsadres
Normaal€ 122 tot 3 wekendienst bevolking, Oud Dorp 2, Wichelen 
Spoed€ 142 1 werkdag
(aanvraag vóór 15u)
dienst bevolking, Oud Dorp 2, Wichelen
Extreme spoed (levering Brussel)€ 172   - 4u30 na aanvraag, bij aanvraag vóór 15u
- volgende werkdag, bij aanvraag nà 15u
FOD Binnenlandse Zaken
Park Atrium
Koloniënstraat 1
1000 Brussel

Belgische kinderen in het buitenland

Belgische kinderen jonger dan 12 jaar die in het buitenland wonen kunnen een Kids-ID krijgen bij de Belgische consulaire beroepspost waar ze zijn ingeschreven. De levertermijn is wel langer.

Meer informatie over identiteitsdocumenten

Downloads

Naar top