Verlies of diefstal van identiteitsdocumenten

Ben je jouw identiteitsdocument kwijt? Meld het onmiddellijk en vraag zo snel mogelijk een nieuw aan!

Identiteitsbewijs kwijt?

Heb je jouw Belgische identiteitskaart (eID, Kids-ID), paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Dan kan je gratis bellen naar DOCSTOP op 0800 2123 2123 om jouw kaart te blokkeren. Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik van jouw document en de eventuele financiƫle gevolgen.

DOCSTOP is een gratis dienst voor Belgische identiteitsdocumenten, 24 uur op 24 en 7 dagen per week bereikbaar. Als je het gratis nummer niet kunt bereiken, moet je bellen naar het nummer 02 518 2123.

  • In geval van diefstal moet je onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens aangifte van de diefstal doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij jouw lokale politie.
  • In geval van verlies moet je onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens het verlies melden bij onze dienst bevolking. Buiten de openingstijden kan je bij de politie terecht voor een voorlopig attest.
  • Als het verloren document een verblijfstitel betreft, moet je altijd eerst aangifte van het verlies doen bij de politie alvorens naar het gemeentehuis te gaan.

Identiteitsbewijs teruggevonden?

Opgelet! Een als verloren of gestolen gesignaleerd paspoort of eID is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken.

Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar Belgiƫ moet terugkeren. Laat bij de dienst bevolking het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.

DOCSTOP - CHECKDOC

Naar top