Vrijwilligers

Vrijwilligers houden onze gemeente warm. Ze bouwen mee aan een warm Wichelen waar elke burger centraal staat.

Onze visie

We willen op een vernieuwende en aantrekkelijke manier samenwerken met vrijwilligers.

We willen een vrijwilligersgroep ontwikkelen die de diversiteit binnen de gemeente weerspiegelt, een engagement oproepen dat divers is en steeds op maat van wat vrijwilligers willen bijdragen.
Vrijwillige input die aansluit op de noden van de werking én op maat van de vrijwilliger.

En dit alles binnen een duidelijk en ondersteunend kader.

De essentie

We bouwen aan een enthousiaste vrijwilligersgroep waar ieders talenten benut worden en waar ieder zich gewaardeerd voelt.

De werking

Onze vrijwilligerscoördinator kan je informeren over de vrijwilligerswerking. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat jou energie geeft en waar jij graag in ondersteunt.

Soorten vrijwilligerswerk

Huiswerkbegeleiding

Om in te zetten op gelijke kansen voor alle kinderen in Wichelen, richtte het lokaal bestuur enkele jaren geleden een huiswerkbegeleidingsdienst op. Zo willen we via extra ondersteuning kinderen stimuleren om op niveau te presteren.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding

Slaatje Praatje

Slaatje Praatje is de mobiele sociale kruidenier van de gemeenten van Laarne, Wichelen, Berlare, Waasmunster en Buggenhout. Iedere twee weken strijkt in elk van deze gemeenten een marktje neer met kwaliteitsvolle voeding en verzorgingsproducten. De klanten betalen een lage prijs voor de producten en hebben keuze uit een aanbod gratis producten.

Als vrijwilliger sta je bij Slaatje Praatje in voor de ontvangst en help je bij nevenactiviteiten.

Meer informatie over Slaatje Praatje

Rap op Stap

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. De stap zetten naar sociale organisaties is soms te groot.

Als vrijwilliger help je bij het bepalen van het budget, de maken van de reservaties en het uitzoeken van geschikt vervoer.

Meer informatie over Rap op Stap

Woonzorghuis Molenkouter

Binnen het woonzorghuis bestaat een ruime vrijwilligerswerking. Hierdoor ontvangen de bewoners en de mensen thuis meer aandacht en ondersteuning en die doet hen zichtbaar deugd. We werken vanuit de visie '(h)eerlijk anders in de kleine dingen'.

Volgende taken worden opgenomen door vrijwilligers:

 • Aanvullende opening van de cafetaria
 • Gezelschapsdienst op de beschermde afdeling Suikerstraat
 • Logistieke ondersteuning
 • Buddywerking voor bewoners die nood hebben aan sociale contacten
 • Ontspanningsactiviteiten zoals uitstappen, wandeltochten, duofietsen, crea, netbal, contactkoor, ... begeleiden.
 • Keuken en dorpsrestaurant Den Lossen Babbel
 • Maaltijden aan huis
 • Vervoer met onze minibus

Evenementen

Wichelen is een bruisende gemeente waar heel wat evenementen georganiseerd worden. Denk maar aan onze maandelijkse Vrijdagmarkt, De Warmste Zomer, de jaarlijkse Fiets- en Wandeltocht voor het goede doel en de culturele activiteiten in 't Ankerpunt.

Als vrijwilliger kan je deze evenementen mee ondersteunen door te helpen met de voorbereiding, de programmatie, meewerken aan de toog,...

Bib Wichelen

 • digibuddie in het digipunt: als vrijwilliger los je de digitale problemen van de bezoekers op
 • begeleider van 'de leesjury', een leesclub voor kinderen van 8 - 10 jaar die 6 keer per schooljaar samenkomt
 • meehelpen bij de bib aan huis
 • boeken kaften

Zwerfvuilvrijwilligers

Als zwerfvuilvrijwilliger trek je de straat op in jouw buurt, alleen of gezellig met 2 of meer. Wij zorgen voor handige, ergonomische en hygiënische hulpmiddelen zodat je veilig aan de slag kan om onze mooie gemeente proper te houden.

Archief

Is structuur en orde voor jou uiterst belangrijk? Dan kan jij het misschien het team vrijwilligers van ons archief ondersteunen.

Naar top