Zwerfkattenbeleid

Overlast door (zwerf)katten

Bij het lokaal bestuur komen af en toe meldingen binnen van overlast door zwerfkatten: opengekrabde vuilniszakken, geurhinder door 'sproeien' van katers, geluidshinder door 'verliefde' katers, uitwerpselen,... . De zwerfkatten zijn bovendien veelal ziek, vechten met onze huiskatten en brengen ziektes over.

Enkele diervriendelijke methoden om ongewenst bezoek van zwerfkatten op je eigendom te voorkomen:

  • plaats stokjes of leg doornige takken op plaatsen waar katten graag hun behoefte doen
  • installeer een sproeisysteem met sensor op strategische plaatsen (katten houden niet van water)
  • katten lopen niet graag op krakende cacaodoppen
  • strooien van peper of koffiedik rond bijvoorbeeld de vuilniszakken

Gebruik in geen geval vergif om zwerfkatten te bestrijden. Dit is verboden en bovendien gevaarlijk voor andere dieren en voor kinderen.

Verplichte castratie

Een (zwerf)kat is al vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 à 8 maanden en werpt gemiddeld 2 nestjes per jaar van 4 jongen. De jonge katjes zorgen zelf al snel voor nakomelingen. Na 3 jaar worden zo maar liefst 512 zwerfkatten geboren. Naast de overlast voor de omgeving, veroorzaakt overpopulatie ook veel dierenleed.

Zwerfkatten zijn echter ongewenste nakomelingen van onze huiskat. De beste oplossing om het zwerfkattenprobleem te voorkomen, is dus je eigen huiskat te laten castreren of steriliseren. Dit is een wettelijke verplichting in Vlaanderen. Katten geboren na 1 september 2014 moesten ten laatste in 2020 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Nieuwgeboren katjes moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden voor de leeftijd van 5 maanden (kan vanaf 8 weken) of voor verhandeling. Opgelet: de wet is ook geldig voor katten en kittens die gratis worden weggegeven. Uitzonderingen hierop zijn katten die bestemd zijn voor een erkende fokker of die naar buitenland gaan.

Castratie biedt bovendien een aantal voordelen voor je kat. Een gecastreerde kat heeft minder kans om melkkliertumoren te ontwikkelen, vertonen minder zwerflust, vechten minder en stoppen meestal met overal te urineren om hun territorium te markeren.

Toch onverwacht een nestje kittens? Dump de kleine katjes dan in geen geval maar zoek een goede thuis!

Voederen van zwerfkatten en verwilderde dieren

Voederen van zwerfkatten doe je beter niet! Het politiereglement stelt dat het voederen van verwilderde duiven en katten op openbare wegen en plaatsen verboden is én dat men alle maatregelen dient te nemen tegen het nestelen van verwilderde duiven en katten. Voederen verstoort het instinct van de dieren en brengt de zwerfkattenpopulatie uit evenwicht. Katten zoeken de gemakkelijkste weg naar voedsel en zoeken mensen op tijdens hun bedeltocht. Het voederen zorgt er voor dat zieke en zwakke dieren, die anders door natuurlijke selectie zouden verdwijnen, zich blijven voortplanten en besmettelijke ziektes zich snel blijven verspreiden onder de kattenpopulatie.

Bakjes en schaaltjes met eten en drinken op het openbaar domein geven een onverzorgde indruk, zijn onhygiënisch en trekken ratten en ongedierte aan. Hat opruimen achteraf van de bakjes en schaaltjes kost de gemeentediensten ook veel tijd en geld. Wist je dat het voederen van dieren op het openbaar domein zelfs verboden is volgend het Algemeen Politiereglement.

Gemeentelijk beleid 

Wie dat wenst kan op de gemeentelijke loods, Bruinbekestraat 8A te Schellebelle, een zwerfkattenvangkooi van de gemeente ontlenen, waarmee je uitsluitend van maandag t.e.m. woensdag zwerfkatten vangt. Heb je een zwerfkat gevangen, contacteer dan de gemeente, waarna de zwerfkat opgehaald wordt. De socialiseerbare dieren worden overgebracht naar een dierenasiel, waar ze verzorgd en gesteriliseerd worden, waarna ze voor adoptie worden aangeboden. De verwilderde dieren worden gesteriliseerd en terug uitgezet in de gemeente. Alle dieren worden gefotografeerd en op de gemeentelijke website geplaatst.

Bij grote overlast wordt, indien nodig, een 'zwerfkattenactie' georganiseerd door de gemeente. Daarbij wordt de actie aangekondigd op de gemeentelijke website en via sociale media en wordt er opgeroepen om je huiskat tijdens deze periode binnen te houden of een identificatieteken aan te brengen zodat enkel zwerfkatten worden gevangen.

Zwerfkattenacties Wichelen

Digitaal loket

Downloads

Naar top